Efikasno i brzo
24

Napravite sredstvo uz pomoć kojeg ćete se riješiti plijesni i neugodnih mirisa iz veš-mašine

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako služe za pranje odjeće, to ne znači da i veš-mašine ne treba redovno održavati. Naime, dok odjeća postaje sve čišća, u unutrašnjosti mašine nakuplja se talog koji je kombinacija ostataka deterdženta i naslaga minerala.
Ne samo da može pokvariti mašinu, ostatak taloga može dovesti do plijesni i uzrokovati neugodne mirise. Stoga, nije loše imati prirodno sredstvo koje možete lako pripremiti i tako očistiti veš-mašinu.

Svakako provjerite korisnički priručnik proizvođača prije korištenja ove ili bilo koje druge metode čišćenja na mašini. Neke kiseli sastojci poput octa, mogu oštetiti određene premaze ili gumene dijelove.

Također, iako biste se mogli koristiti izbjeljivač za čišćenje unutrašnjosti mašine, jake hemikalije zapravo nisu potrebne. Ocat je nevjerovatno učinkovito prirodno sredstvo za čišćenje. Kada se pomiješa sa sodom bikarbonom i eteričnim uljima, možete napraviti jednostavno potpuno prirodno sredstvo za čišćenje.

Bit će vam potrebne stare krpe i četkica za zube, boca s raspršivačem, dvije do četiri šolja bijelog octa, jedna šolja sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja.

Pomiješajte jednu šolju octa s nekoliko kašika sode bikarbone te sipajte u raspršivač. Poprskajte unutrašnjost mašine i ostavite da stoji dok čistite gumena brtvila. Ovaj dio obilno poprskajte i starom krpom obrišite plijesan i naslage deterdženta. Kada završite, pređite na čišćenje unutrašnjosti.

Potom zatvorite vrata veš-mašine i izaberite najveću i najtopliju postavku ciklusa. Ulijte dvije šolje octa izravno u spremnik za deterdžent i pričekajte da punjenje završi. Otvorite vrata veš-mašine i dodajte pola šolje sode bikarbone te po želji eteričnog ulja.

Upalite mašinu i ostavite da sredstvo uradi posao. Dok čekate da mašina završi, prebrišite vanjski dio. Nakon što se mašina zaustavi, otvorite vrata i obrišite unutrašnjost suhom krpom ili ostavite otvorena vrata da se osuše na zraku.