Bez hemikalija
0

Nekoliko trikova uz pomoć kojih ćete se efikasno riješiti neugodnih mirisa iz sudopera

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko se iz vašeg sudopera osjete neugodni mirisi, postoji nekoliko trikova koji vam mogu pomoći. No, važno je izbjeći jake hemikalije, koje ne samo da mogu biti otrovne, već mogu i uništiti vaše cijevi.
Iako bi neki mogli uzeti osvježivač zraka ili neko drugo mirisno sredstvo i jednostavno poprskati sudoper, to nije idealno rješenje jer će se neugodni mirisi s vremenom samo pojačati.

To je zato što će se bakterije koje uzrokuju neugodne mirise razmnožavati u vlažnim i prljavim cijevima i odvodima spojenim na sudoper. Što je još gore, zaglavljene čestice hrane nastavit će trunuti i začepiti cijevi, ostavljajući mjesto neugodnim mirisima.

Za početak, bilo bi dobro da odvod probate očistiti četkom ili sajlom namijenjenom za odvode. Potom izaberite jednu od tri metode.

Ulijte kipuću vodu u odvod

Kipuća voda može pomoći da se riješite neugodnih mirisa i ostataka hrane u odvodu. Također, na taj način ćete se riješiti i brojnih bakterija.

Započnite ispuštanjem nakupljene vode u sudoperu i prokuhajte oko dvije litre vode. Nakon što voda počne ključati, izlijte je u odvod kako biste očistili cijevi. Možete čak dodati nekoliko kapi limunovog soka ili omiljenih eteričnih ulja u vodu za svježi miris kuhinje. Nakon pet minuta "otjerajte" vruću vodu istom količinom hladne vode kako biste uklonili ostatke hrane.

Ipak, kod ove metode treba biti pažljiv. Naime, ako imate plastične cijevi, one bi se od tople vode mogle iskriviti. Također, kipuća voda najvjerovatnije neće djelovati na većim odvodima.

Bijeli ocat i soda bikarbona

Bijeli ocat idealan je za čišćenje odvoda i cijevi. Ulijte šolju bijelog octa u sudoper i pustite da djeluje pola sata prije nego što krenete na sličan način s vrućom vodom. Međutim, ako to ne uspije, napravite sredstvo za čišćenje odvoda pomoću sode bikarbone i octa. Sve što trebate učiniti je uzeti šolju svakog sastojka. U odvod prvo sipajte sodu bikarbonu pa ocat.

Za najbolje rezultate ostavite ih nekih dva sata. Ako ne možete satima ostaviti sudoper, barem ih ostavite 10 do 15 minuta da očiste odvod. Nakon toga, prokuhajte malo vode i izlijte je u odvod kako biste isprali ostatke i ubili sve zaostale bakterije.

Krupna sol i sok od limuna

Uzmite malo krupne soli i sok od jednog limuna. Ako pri ruci nemate košer sol, poslužit će obična kuhinjska sol. Stavite jednu šaku soli i prelijte s limunovim sokom. Ostavite da djeluje barem sat vremena i ponovo prelijte kipućom vodom da očistite sudoper i riješite se bakterija koje su ostale.