Trikovi i savjeti
11

Njega ruža u zimskom periodu: Kako ih očuvati zdravim i spremnim za proljeće

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Zima može biti izazovno razdoblje za mnoge biljke, posebno za ruže koje su poznate po svojoj ljepoti i mirisu. Pravilna njega tokom hladnijih mjeseci može pomoći da vaše ruže prežive zimu i procvjetaju na proljeće.

Prije nego što zima stigne, važno je da ruže pripremite na pravi način, a to podrazumijeva rezidbu. U jesen, nakon što cvjetovi počnu opadati, skratite stabljike na otprilike 30-50 centimetara. Ovaj rez pomaže biljci da zadrži energiju i smanji rizik od oštećenja tokom zime.

Jedan od najvažnijih koraka u očuvanju ruža tokom zime je da nanesete na njih sloj slame, lišća okolo biljke. U područjima gdje je zima hladnija, razmislite o dodatnoj zaštiti.Iako zima donosi pad temperature, važno je održavati tlo vlažnim. Provjerite nivo vlage u zemlji i zalijte ruže kada je to potrebno, posebno tokom sušnih zimskih dana.

Ipak, treba izbjegavati sadnju sredinom zime, jer će tlo najvjerojatnije biti smrznuto. Smrznuta zemlja može onemogućiti biljkama da dobiju važne hranjive tvari.

Donosimo i savjet kada je riječ o ružama koje kupujete za kuću. Obavezno u vaznu s vodom dodajte dvije kašike šećera i lagano promiješajte. Šećer će cvjetovima pružiti potrebne hranjive tvari za održavanje zdravlja i rasta.

Ova metoda također je učinkovita za ostalo cvijeće, pa je odličan alat za sve koji žele osigurati da njihovo cvijeće ostane zdravo i lijepo.

Kada zima konačno prođe, važno je nastaviti s njegom ruža. U proljeće, primenite odgovarajuće đubrivo kako biste osigurali zdravlje biljaka u vašem dvorištu.