Budite oprezni
43

Ova sredstva za čišćenje nikad ne kombinirajte, spojevi mogu izazvati trovanje i eksploziju

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Vrlo je važno prije upotrebe proizvoda za čišćenje temeljito pročitati uputstva kako ne bi došlo do neželjenih kemijskih spojeva i reakcija koje mogu biti vrlo opasne.

Gotovo na svakom jačem proizvodu za čišćenje naglašeno je da se koristi uz rukavice i zaštitne naočale, a određeni proizvodi nikako se ne bi smjeli kombinirati s drugim sredstvima.

Ova sredstva nikako ne bi trebalo kombinirati:

Amonijak i izbjeljivač

Kada se izbjeljivač (natrijev hipoklorit) miješa s amonijakom, stvara se toksični plin kloramin. Ovaj plin može uzrokovati iritaciju očiju, nosa, grla i pluća, a u težim slučajevima može dovesti do trovanja i respiratornih problema.

Kiselina i izbjeljivač

Kombinacija izbjeljivača i kiseline, poput octa ili sredstva za uklanjanje kamenca, stvara plin hlor, koji je izrazito toksičan. Hlorni plin može izazvati ozbiljna oštećenja dišnih puteva, kože i očiju.

Alkohol i izbjeljivač

Miješanje izbjeljivača s alkoholom može proizvesti hloroform, koji je poznat kao sredstvo za omamljivanje. Izloženost većim količinama hloroforma može dovesti do oštećenja jetre, bubrega i živčanog sustava.

Vodikov peroksid i ocat

Miješanje vodikovog peroksida s octom stvara peroctenu kiselinu, koja je vrlo korozivna i može izazvati iritaciju kože, očiju i dišnih puteva.

Različita sredstva za odčepljivanje odvoda

Sredstva za odčepljivanje odvoda često sadrže snažne kemikalije poput lužina ili kiselina. Miješanjem različitih proizvoda može doći do eksplozivnih reakcija ili stvaranja opasnih plinova koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.