Ne zanemarujte ih
25

Ove površine u kupatilu biste trebali čistiti svakodnevno

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Čišćenje kupatila je možda posljednja stvar koju želite da uradite, ali je neophodno za zaustavljanje širenja bakterija.

Ako redovno zanemarujete rutinu čišćenja kupatila, mogli biste sebe i članove svoje porodice izložiti riziku, zbog čega je važno čistiti površine kao što su umivaonik, WC daske i oprema.

Iako kupatilo nije najprljavije mjesto u vašoj kući, ono je sigurno jedan od najvećih nositelja bakterija, pogotovo ako ne čistite redovno opremu, poput školjke i tuša. Ipak, mnogi će reći da kupatilo čiste jednom sedmično pa i rjeđe.

Ove predmete ipak trebate čistiti svakodnevno:

Obrišite ručku vodokotlića - Ako dijelite kupatilo, svakako biste trebali svakodnevno brisati ručke s WC školjke. Ispiranje raspršuje čestice u zrak, uključujući viruse i klice. Izloženost kapljicama na ručki WC školjke može uzrokovati da se razbolite.

Osušite tuš svaki dan nakon svake upotrebe - Sušenjem tuša nakon svake upotrebe smanjujete mogućnost nastanka mrlja od tvrde vode i nakupljanja. Upotrijebite brisač da smanjite vlagu, koja može dovesti do plijesni na pločicama ili staklu, i osušite peškirom. Još jedna stvar koju treba imati na umu je vlažnost u kupatilu, zbog čega stručnjaci savjetuju da provjetrite prostoriju, jer prekomjerna vlaga na zidovima može potaknuti rast buđi.

Svaki dan obrišite vodu sa poda - Pokušajte da obrišete vodu s poda nakon svakog kupanja ili tuširanja. Ne samo da ćete spriječiti rizik od klizanja, već ćete i pokupiti sve zalutale dlačice koje se mogu nakupiti i zalijepiti za pod, tako da ne završe na vašim stopalima.

Očistite ručke - Ručke su predmeti u kupatilu koji se najviše dodiruju. Za njih možete koristiti vodu pomiješanu s deterdžentom za suđe, te ih nježno obrisati krpom od mikrovlakana i potom isprati.

Očistite umivaonik i česme - Možete li zamisliti koliko se klica skuplja u vašem umivaoniku? Prema istraživanju NSF Internationala iz 2011. godine, ručke za česme bile su šesti najprljaviji predmet u kupatilu. Poprskajte umivaonik i česmu svojim omiljenim antibakterijskim sredstvom za čišćenje, zatim ostavite da odstoji da se dezinfikuje, a zatim obrišite.