Pravilno skladištenje
0

Ove stvari nikada ne biste trebali čuvati u plastičnim kutijama

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Kada razmišljate o kućnom odlaganju, vjerojatno mislite na prozirne plastične kante i kutije. Lako ih je nabaviti, lake su za rukovanje i dugotrajne.

Plastične posude za odlaganje su takođe prilično jeftine, pa je zgodno nabaviti gomilu. Međutim, plastične posude za skladištenje nisu dobre za sve stvari.

Neki predmeti, poput odjeće, obuće, umjetnina i antikviteta, neće imati zrak koji im je potreban da bi održali svoj kvalitet ako ih skladištite u plastičnim posudama.

Fotografije

Fotografije ne bi trebalo pohranjivati ​​u plastične kutije, posebno ako su stare fotografije ili negativi. Ako ikada postane vlažno u posudi, fotografije se mogu zalijepiti, razviti plijesan ili se slike mogu iskriviti i promijeniti.

Ako vlažnost postane preniska, mogu se skupiti ili postati lomljive. Bolje je pohraniti svoje fotografije u arhivske kutije za pohranu posebno napravljene za očuvanje tako osjetljivih predmeta.

Određeni lijekovi

Od presudne je važnosti da se lijekovi čuvaju na pravom mjestu i u odgovarajućim uslovima kako bi zadržali svoju efikasnost. Neke treba da budu u frižideru, neke na sobnoj temperaturi, zato ih nemojte čuvati u plastičnoj posudi u pogrešnom okruženju. Također, izbjegavajte prebacivanje lijeka iz originalnog pakovanja u plastične spremnike.

Kožne stvari

Koža je vrhunski materijal s kojim je potrebno pažljivo rukovanje bilo kratkoročnim ili dugotrajnim skladištenjem. Koža je osjetljiva na toplinu i vlagu, pa je važno izbjegavati materijale koji ih mogu zarobiti, poput prozirne folije ili plastičnih kutija.

Kada su stvari poput kožnih kaiševa, novčanika ili jakni izložene toplini ili vlazi, mogu popucati, osušiti se ili razviti plijesan.