Imate ih sigurno
0

Ovi kućanski aparati mogu biti žarišta plijesni

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Aparati su ključni dio svakog domaćinstva, ali su, nažalost, i žarišta buđi. Poduzimanje nekoliko jednostavnih koraka za sprječavanje rasta mikroba u vašim uređajima može vam pomoći da uživate u njihovim prednostima bez ikakvog nezdravog izlaganja.

Zato što niko ne želi da pije kafu sa primjesama buđi ili udiše vazduh koji je pun mikroskopskih čestica.

Kada se razvije plijesanj, ona se razmnožava oslobađanjem mikroskopskih čestica zvanih spore u okolno područje. Zamislite ih poput pahuljastih bijelih sjemenki maslačka. Zahvaljujući svojoj maloj veličini, ove spore mogu da se kopčaju svuda, uključujući i naše domove.

Poput sjemena, spore plijesni su nežive čestice i ostat će nežive sve dok ne padaju na površinu s pravim komponentama za rast. Većini vrsta plijesni potrebna su samo dva ključna elementa za početak rasta: hrana i vlaga. Ključni detalj koji treba zapamtiti je da ako su ove dvije stvari prisutne 24-48 sati, neke vrste plijesni mogu početi rasti. Zato je vrijeme od ključne važnosti kada je u pitanju prevencija plijesni.

Aparati su jedno od najboljih mjesta za rast mikroba jer često sadrže komponente potrebne da spora prijeđe u živu koloniju.

Jednom kada se to dogodi, svaki put kada uključite mašinu, raznosite sve vrste čestica na odjeću, hranu i piće, kao i po cijelom domu. To nije recept za usrećiti svoje tijelo.

Mašina za veš

Ostavite poklopac i ladicu za deterdžent otvorene kada ne koristite stroj, kako biste smanjili vlagu zarobljenu unutar stroja i omogućili protok zraka. Obrišite brtve nakon pranja kako biste uklonili skupljenu vlagu i pobrinite se da koristite pravi deterdžent. Ako zahtijeva proizvode visoke učinkovitosti, to je ono što trebate odabrati. Previše sapunice može ostaviti širom otvorena vrata za razvoj plijesni, pa koristite botanički aditiv za pranje rublja pri svakom pranju kako biste lakše uklonili čestice poput spora s odjeće. Očistite gumenu brtvu i brtve poklopca jednom tjedno. Važno je zapamtiti da mokru odjeću trebate odmah izvaditi iz mašine.

Kuhalo

Izbjegavajte zadržavanje stajaće vode u aparatu kada nije u uporabi i operite uklonjive dijelove nakon svake uporabe blagim sapunom. Pustite da se uklonjivi dijelovi potpuno osuše nakon svake uporabe ostavljajući ih nepričvršćene na aparat i održavajte unutarnju vlažnost na 35-50 posto. Pripazite i na istrošenost aparata jer to može dovesti do stvaranja plijesni.

Blender

Operite i potpuno osušite nakon svake uporabe i nikako ne dopustite da išta stoji u stroju. Hrana ili vlaga ostavljeni u blenderu dulje vrijeme mogu omogućiti rast kontaminanata. Dubinski ga očistite nakon svaka 3-4 korištenja i također pripazite na istrošenost. Pukotine u stroju mogu zadržati vlagu i čestice te ih je teško pravilno očistiti.

Frižider

Dubinski očistite stroj barem svaka dva mjeseca, a očistite i zavojnice najmanje svakih šest mjeseci. Oni mogu biti puni prašine, čestica i organske tvari, što može stvoriti idealne uvjete za rast mikroba. Održavanje ovih zavojnica čistima također može osigurati da vaš frižider radi u dobrom stanju i da ne radi više nego što je potrebno. Očistite vodovod najmanje svakih šest mjeseci i promijenite filter za vodu na vrijeme. Očistite sva prolivena sredstva što je prije moguće i pridržavajte se rokova trajanja hrane.