Sastojak koji već imate
21

Pomoću ovog jednostavnog trika očistite zagorjelo suđe

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Bez obzira koliko ste iskusni u kuhinji, svakome se povremeno desi da hrana zagori, a posljedice mogu biti tvrdokorne mrlje na suđu koje izgledaju kao da se nikada neće ukloniti.
Umjesto da posežete za grubim sredstvima za čišćenje ili žicom, rješenje možete pronaći u nečemu što gotovo svi imamo u kući.

Prašak za pecivo, koji je obično korišten za pripremu kolača, može vam pomoći da očistite zagorjele dijelove na suđu bez potrebe za grubim trljanjem ili korištenjem agresivnih hemikalija. Ovaj jednostavan trik može uštedjeti vrijeme i trud, a suđe će ponovo izgledati kao novo.

Prvo, u zagorjelo suđe sipajte malo vode. Zatim dodajte kesicu praška za pecivo. Stavite zagorjelu šerpu/tavu na vatru i pustite da voda s praškom prokuha. Nakon nekoliko minuta, zagoreni dijelovi bi trebalo da počnu da se odvajaju od površine.

Ako zagorjeli tragovi nisu potpuno nestali nakon prvog pokušaja, ponovite postupak. Nakon što su svi tragovi uklonjeni, suđe operite kao i obično, sa malo deterdženta i mlakom vodom.

Za razliku od žica ili agresivnih hemikalija, prašak za pecivo je siguran za korištenje i ne oštećuje posuđe.