Savjet za domaćinstvo
25

Pomoću ovog trika spriječite kondenz u vašem domu

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
S obzirom da je stiglo hladnije vrijeme mnogi su se počeli pripremati za poznate probleme koji muče mnoga domaćinstva, a riječ je o kondenzu.

Stručnjaci za nekretnine iz MK Property-a podijelili su jednu jednostavnu promjenu koju možete učiniti na zavjesama kako bi smanjili rizik od kondenzacije.

Kondenzacija nastaje kada topao, vlažan zrak dođe u kontakt sa hladnom površinom - tj. prozorom - uzrokujući oslobađanje vode u zraku i stvaranje kapljica tekućine.

Iako mala količina kondenzacije može biti bezopasna, prevelika količina može dovesti do vlage i na kraju do plijesni, a uz lošu ventilaciju možete ugroziti svoje zdravlje.

Jedna jednostavna metoda za borbu protiv viška kondenzacije je znati koje su zavjese prikladne za hladnije mjesece.

Stručnjaci iz MK Property-a, sa sjedištem u Milton Keynes-u i Newport Pagnell-u, podijelili su neke savjete za sve koji su zabrinuti zbog kondenzacije i buđi, posebno u dnevnoj sobi.

Na TikToku su objavili snimak na kojem predlažu korištenje debelih zavjese tokom zime kako bi soba bila topla. Također, su naglasili važnost koju protok zraka može imati na nastanak kondenzacije.

Stručnjaci su savjetovali ljudima da otvore prozore tokom dana ili kada izađu iz kuće. Ili otvorite prozore na najmanje deset minuta svaki dan.