Bez kamenca i bakterija
2

Prateći pet jednostavnih koraka detaljno očistite glavu tuša

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Glava tuša je jedan od najkorištenijih predmeta u našem domu, a pored čišćenja izvana zbog nakupljanja različitih nečistoća, povremeno je potrebno ovaj predmet očistiti i iznutra kako bi uklonili tragove kamenca te kako bi pritisak vode bio zadovoljavajući.

Iako je čišćenje glave tuša vjerovatno jedan od najmanje privlačnih kućanih poslova, uz nekoliko savjeta možete ovaj zadatak obaviti veoma jednostavno.

Iako ima zadatak da svako jutro prska umirujuće mlazeve tople vode po vašem tijelu, prljave tuš glave često su začepljene bezbrojnim bakterijama i mineralima koji mogu predstavljati prijetnju vašem zdravlju.

Prema istraživanju koju je provelo Američko društvo za mikrobiologiju 2018. godine, gotovo 200 vrsta bakterija može "živjeti" u vašoj tuš kabini. Iako se većina ovih bakterija smatra bezopasnom, to nije uvijek slučaj.

Osim bakterijskih briga, ako je vaša voda puna minerala kao što su kreč, kalcijum, silicijum dioksid i magnezijum, glava za tuširanje možda neće prskati pritiskom koji je nekada imala.

Male rupe za raspršivanje često se začepe, prisiljavajući vodu da prska u nasumičnim smjerovima ili ne prska nikako.

Međutim prateći narednih pet koraka možete brzo i lako očistiti glavu tuša i riješiti se problema sa pritiskom vode. Većina glava tuša može se lako ukloniti, što će vam omogućiti da lakše uklonite nečistoće.

Korak 1: Odvojite glavu od crijeva

To je najčešće jako jednostavno poput okretanja u smjeru suprotnom od kazaljke na satu krpom omotanom oko spojne matice.

Korak 2: Izvucite filter

Ova se konstrukcija obično nalazi blizu mjesta gdje se glavna jedinica pričvršćuje za cijev za tuširanje. Izgleda kao okrugli metalni mrežasti disk. Tu je da uhvati veći sediment i da spriječi curenje. Nakon uklanjanja, nježno ga istrljajte četkom i isperite.

Korak 3: Ostavite da se upije

Sipajte pet šoljica sirćeta u zdjelu i potopite glavu tuša, pazeći da mlaznice budu potpuno prekrivene octom. Ostavite da se namače sat ili dva.

Korak 4: Operite ga i obrišite

Nakon što omekšate mineralne naslage, glavu tuša laganim pritiskom iščetkajte. Depoziti bi trebali lako otpasti. Ako je potrebno, očistite začepljene mlaznice spajalicom. Isperite pod toplom vodom i koristite sredstvo za čišćenje u spreju za dezinfekciju cijelog tuša. Obrišite i ispolirajte mekom krpom kako biste vratili sjaj glavi tuša.

Korak 5: Ponovo postavite glavu tuša

Ponovo postavite filter na mjesto gdje ste ga uklonili, a zatim pažljivo navucite glavu tuša na cijev. Budite oprezni jer prekomjerno rotiranje ili lomljenje niti može dovesti do curenja. Okrenite u smjeru kazaljke na satu dok ne bude čvrsto stisnut.

Ukoliko imate fiksiranu glavu tuša preskočite dio sa odvrtanjem, a plastičnu vrećicu napunite sirćetom, te u nju ubacite glavu tuša. Ostavite da ostoji sat ili dva i na kraju isperite te iščetkajte kako bi uklonili naslage.