Koristan savjet
1

Prestanite koristiti sirće za izbjeljivanje: Ova namirnica vratit će sjaj bijeloj odjeći

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Održavanje bijelog veša, posebno čarapa, može predstavljati pravi izazov. Nakon nekoliko nošenja, čarape lako postaju prljave i izgubiti svoj prvotni sjaj. Mnogi se oslanjaju na jake izbjeljivače, poput sirćeta, misleći da će ih to spasiti od mrlja.

Iako se sirće često koristi kao prirodni izbjeljivač i sredstvo za čišćenje, ono nije uvijek idealno rješenje za bijeli veš. Sirće može ostaviti neugodne mirise, a ponekad čak i uzrokovati blago žutjenje tkanine ako se koristi u prekomjernim količinama.

Osim toga, njegova kiselost može oštetiti određene materijale i smanjiti dugotrajnost veša. Međutim, postoje prirodniji i učinkovitiji načini za vraćanje čarapa u prvobitno stanje, a ključni sastojak za to je soda bikarbona.

Soda bikarbona pored toga što je prirodni izbjeljivač, osvježava i daje miris odjeći. Njena blaga kiselina pomaže razbijanju prljavštine i mrlja, bez opasnosti od oštećenja odjeće.

Za uspješno izbjeljivanje bijelog veša, preporučuje se sljedeći postupak:

  • Razvrstajte bijele čarape i ostali bijeli veš koji je obojen

  • U mašinu za pranje veša dodajte pola šolje sode bikarbone

  • Postavite mašinu na pranje na 60 stepeni. Ova temperatura pomoći će u učinkovitijem uklanjanju mrlja

    Pokrenite ciklus pranja kao i obično

Ovaj jednostavni trik omogućit će vam da vaše bijele čarape i ostali bijeli veš ponovno zablistaju uz pomoć prirodnog i učinkovitog sastojka.

Prirodni pristupi čišćenju, poput korištenja sode bikarbone, sve više dobivaju na popularnosti. Umjesto da se oslanjate na jake hemikalije, isprobajte ovaj jednostavan recept i uživajte u blistavom bijelom vešu.