Čudo arhitekture
24

Producent filma "American Psycho" gradi kuću koja podsjeća na eksplodirajuću zvijezdu

A. B.
Foto: Courtesy Whitaker Studio
Foto: Courtesy Whitaker Studio
Chris Hanley je filmski producent još od 1991. godine, a njemu su pripisane zasluge za poznate filmove "American Psycho" i "Spring Breakers". Iako je filmska produkcija zauzimala centralno mjesto tokom većeg dijela Hanleyevog života, on ima još jednu strast, a to su inovativni domovi.

Business Insider piše da je jedan od tih domova "nevidljiva kuća" koja je "presvučena" ogledalom i ima jedan sprat. Dovršena je 2019. godine i podsjeća na naopako okrenut neboder.

Kuća koju je Demi Lovato nedavno unajmila, prostire se na imanju od 90 hektara u Josua Treeu u Kaliforniji, koju su Hanley i njegova supruga Roberta kupili 2006. godine. Par je na imanju također instalirao i montažnu gostinjsku kuću.

Sada se priprema njihova treća kuća pod nazivom "Zvjezdana kuća". Sastoji se od 21 brodskog kontejnera, a ovaj sasvim neobičan dom podsjeća na zvijezdu koja je eksplodirala.

Londonski arhitekt James Whitaker izvorno je kuću dizajnirao kao ured za reklamni startup u Njemačkoj koji je propao. Od 2017. godine sarađuje s Hanleyem na prilagođavanju dizajna.

Nakon tri godine planiranja, konačno je odlučeno da gradnja počne ove godine.

"Svaki spremnik ima pogled na okolinu", kazao je Whitaker.

Kako ne bi uzurpirali zemlju, kuća će biti iznad tla uzdignuta čeličnim pločama i stubovima. Spremnici u prizemlju će imati staklene prozore koji se otvaraju prema vani. Strop će se podići na visinu od gotovo 10 metara.
Unutrašnjost kuće prostirat će se na 2.000 kvadratnih metara, a sastojat će se od ulaznog hodnika, centralnog dnevnog boravka, kuhinje i zajedničkog kupatila. Bit će tu i tri spavaće sobe i svaka od njih će imati toalet.
Hanley je ovaj dom zamislio kao kreativni prostor.

"Joga, meditacija i pisanje scenarija su opcije, a ples je prioritet. Ja volim plesati, ne na profesionalan način već u slobodnoj formi. Čak sam napravio i koreografiju za 'Spring Breakers'. Znali smo na snimanjima puno ludovati i plesati", rekao je Hanley.