Postoji više razloga zašto ne biste trebali koristiti gornji dio frižidera, ali jedan od njih je svakako protok zraka. Vatrogasa Jay Flynn iz Denvera navodi da frižider pušta toplinu u procesu hlađenja i zamrzavanja hrane, a ta toplina mora negdje otići. Kako bi ga raspršili, hladnjaci imaju kondenzatore koji mogu biti smješteni i na vrhu, ovisno o modelu.
Također, stručnjakinja za sigurnost Rebbeca Edwards navodi da bi ostavljanje stvari na frižider moglo dovesti do smanjenog "vijeka trajanja" vašeg frižidera, ali to nije sve. Prekomjerno nakupljanje topline može dovesti i do požara.
Hljeb
Hljeb i ostala peciva brzo se kvare, a ako ih ostavite na frižideru možete samo dodatno ubrzati taj proces. Protok zraka je topao, što isušuje hranu i može je učiniti ustajalom.
Kuharice
Iako se ne radi o namirnicama, ni kuharice ne biste trebali držati na frižideru jer predstavljaju opasnost od požara. Papir i druge zapaljive predmete ne bi se trebali skladištiti na uređaju koji svakodnevno radi. Ovo pravilo se odnosi i na papirne ubruse.
Mali aparati
Ostavljanje uređaja koji se ne koriste svakodnevno, poput kuhala i friteze može postati potencijalni problem. Stvari poput aparata za kafu, tostera ili friteze mogu savršeno stati na vrh frižidera, ali se lako mogu pomaknuti i pasti. Svaki put kad otvorite i zatvorite vrata, uređaji se lagano pomiču, potencijalno se približavajući kraju frižidera.
Kutije s žitaricama
Ponekad kutije s žitaricama ne mogu stati u ormare pa ih ljudi često ostavljaju na vrh frižidera. Nažalost, ni ovo nije dobra ideja. Lagane i nestabilne kutije sa žitaricama nose tri opasnosti. Zapaljive su, blokiraju ventilaciju i mogu pasti na vas ili iza frižidera.
Svježi proizvodi
Primamljivo je imati korpu na vrhu frižidera za stvari poput krompira i luka, ali to je pogreška. Stavljanje svježih namirnica na vrh frižidera može ubrzati kvarenje.
Vino
Vino ne biste trebali ostavljati na toplim površinama jer u samo 30 minuta mogu ozbiljno oštetiti aromu, okus i boju vina. Hladne temperature u frižideru također nisu dobre za dugotrajno skladištenje.
Začini
Kao i vino, začini trebaju odgovarajuće skladištenje kako bi održali vrhunsku svježinu i okus. Za razliku od vina, začini ne postaju bolji s godinama. U najboljem slučaju, imate otprilike jednu do četiri godine da ih upotrijebite. Čuvanje začina na vrhu frižidera nije dobar plan.