Bez puno muke
25

Uklonite mrlje od masnoće sa stakla vaše rerne uz pomoć jednog sastojka

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Čišćenje rerne jedan je od najzapostavljenijih kućnih poslova jer može biti teško riješiti se mrlja od zagorjele hrane i masnoće zalijepljene na staklena vrata. Međutim, u tome vam može pomoći soda bikarbona.

Posebno je važno očistiti vrata rerne jer će nakupljena mast uzrokovati dim u kuhinji, a može predstavljati i veliki rizik od požara. Očistiti vrata rerne može biti višesatni posao, ali Katie Wells, stručnjakinja za čišćenje i osnivačica Wellness Mama, podijelila je da postoji jedan prirodni proizvod koji može otopiti masnoću bez ribanja.

"Iako se čini kao jednostavno rješenje, brza pasta od sode bikarbone nanesena na prljavštinu iz rerne je zaista efikasna i malo olakšava zastrašujući zadatak čišćenja rerne", kazala je.

Možda se čini čudnim, ali soda bikarbona može lako razgraditi masnoću i hranu bez ikakvih problema, tako da možete imati čistu rernu za kratko vrijeme.

Ne samo da je soda bikarbona jedna od najboljih metoda čišćenja za uklanjanje mrlja od hrane, već je i prirodni dezodorans, što znači da će se riješiti svih mirisa koji mogu ostati u vašoj rerni.

Za početak, poprskajte cijela vrata rerne vodom i provjerite jesu li potpuno vlažna prije nanošenja sode bikarbone. Rasporedite sodu bikarbonu tako da se umiješa u vodu i počne stvarati pastu. Ako ima bilo kakvih suhih mrlja, koristite bocu sa raspršivačem napunjenu vodom.

Ostavite pastu od sode bikarbone na vratima rerne nekoliko sati, ali najbolje preko noći kako bi rastvor za čišćenje mogao razbiti masne mrlje.

Nakon isteka vremena, jednostavno koristite spužvu ili krpu da obrišete pastu i prljavština bi trebala potpuno nestati.