Efikasna metoda
62

Uklonite mrlje s tepiha i "vratite ih u život" prateći dva koraka čišćenja

N. O.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mrlje na tepisima i podovima mogu biti ružne i frustrirajuće za ukloniti, a posebno ako se nalaze na izloženim dijelovima tkanina.

Prema korisnicima Reddita, najčešća lokacija mrlja u kući je upravo pod, a od izlijevanja boje na tepisima do nakupljene prljavštine, ovi problemi mogu biti posebno uočljivi.

Međutim, mrlja se možete riješiti uz pomoć sredstva za čišćenje koje ćete sami napraviti. Ova efikasna metoda uključuje miješanje blagog sapuna za suđe sa sirćetom, koji se nanosi direktno na mrlju, ostavlja se da odstoji, a zatim se nježno upija kako bi se mrlja podigla.

Ipak, pazite da ne koristite previše tekućine, jer višak vlage može oštetiti podlogu tepiha ili podne ploče, što može dovesti do problema s vlagom.

Nakon što ste uspješno uklonili mrlje, prljave tepihe "možete vratiti u život" uz još jednu jednostavnu metodu. Lagano pospite sodu bikarbonu po površini i koristite meku četku da je unesete u vlakna i provjerite da li prodire.

Nakon što ga ostavite da odstoji 15 do 30 minuta, temeljno usisajte područje kako biste vratili izgled vašeg tepiha bez ostavljanja tragova.

Za one koji se bore s mrljama na drvenim podovima, poput tamnih vodenih tragova, navedene metode neće biti dovoljne. Jedna metoda uključuje natapanje papirnih ručnika u sirće i njihovo stavljanje preko mrlje kako biste je pokušali skinuti.

Alternative također uključuju korištenje sredstava za čišćenje podova od tvrdog drva, tretiranje područja mješavinom sapuna za suđe i vode za nemasne mrlje, a na kraju i brušenje i ponovno lakiranje zahvaćenih mjesta.