Savjeti za domaćice
4

Uz ovaj jednostavan trik očistite rende: Zaboravite na tvrdokorne mrlje

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ponekad nakon kuhanja, čini se da čišćenje posuđa traje duže nego sam proces pripreme hrane. Posebno naporno može biti kada treba očistiti rende, jer se ostaci sira, povrća ili drugih namirnica lako zadrže u njegovim sitnim rupicama i teško izlaze.
Ostaci hrane koji se zadrže u sitnim otvorima rendetu mogu biti prava noćna mora za očistiti. Ipak, postoji jednostavno rješenje koje vam može uštedjeti vrijeme i trud.

Umjesto da se mučite sa spužvom koji ne može doprijeti do svih dijelova, posegnite za običnom četkicom - bilo da je riječ o staroj četkici za zube ili četki za farbanje. Njihove dlačice su dovoljno čvrste i tanke da mogu doprijeti do svih rupica i lako ukloniti ostatke sira, povrća ili drugih namirnica, i to s obje strane rendeta.

Nakon što četkicom temeljito očistite sve ostatke, jednostavno isperite rende pod toplom vodom kako biste uklonili preostalu prljavštinu. Ako želite dodatno osvježiti izgled svog rendeta, iskoristite limun - prepolovite ga, pospite s malo soli i njime istrljajte površinu rendeta. Ovaj prirodni trik ne samo da će ukloniti kamenac i nečistoće, već će i neutralisati neugodne mirise.

Za još bolji rezultat, nakon što očistite rende, osušite ga odmah kako biste spriječili pojavu rđe. Ako često koristite rende, preporučuje se da ga perete odmah nakon upotrebe - tako će čišćenje biti lakše, a samo rende će trajati duže i ostati u odličnom stanju.