Uz ovaj savjet vaša spužvica za pranje suđa neće više biti među najzagađenijim predmetima u kući
Norveški naučnik Trond Moretro, koji radi u jednom institutu za istraživanje hrane govorio je za CNN o spužvama i krpama za čišćenje, gdje tvrdi da su štetne bakterije poput salmonele sklone razvoju na njima, jer se koriste svaki dan, a rijetko se osuše do kraja.
Kao takve, spužvice s kojim perete suđe čine više štete nego koristi. Zbog toga je Moretro preporučio bacanje korištenih spužvica i krpa za čišćenje u smeće, ali to ipak nije ekološki, a ni finansijski prihvatljivo.
Zbog toga se preporučuje da svoje krpe i spužve natapate u razrijeđenom koncentriranom dezinficijensu jednom kap na svakih 400 mililitara vode na kraju dana. To će ih ostaviti higijenski čistima i ispunit ćete kuhinju ugodnim mirisom 24 sata, a pritom će vam i uštedjeti potrebu da redovno kupujete nove spužvice i krpe.