Savjeti za čišćenje
15

Uz ove jednostavne trikove riješite se moljaca iz vaših kuhinjskih ormarića

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Topla i vlažna mjesta nisu pogodan izbor za skladištenje hrane, a razlog tome nisu samo visoke temperature, već i činjenica da moljci obožavaju takve uslove.
Zato je ključno pridržavati se nekoliko pravila kako biste očuvali namirnice, a istovremeno spriječili pojavu tih štetnih insekata.

Prvo i osnovno pravilo je da hranu nikada ne čuvate u kuhinjskim ormarićima iznad peći, jer toplina i vlaga čine ove prostore pogodnim za pohranu hrane i privlače moljce. Umjesto toga, najbolje je koristiti staklene posude s čvrstim poklopcima.

Hrana u plastičnim pakovanjima često postaje meta moljaca, ali i drugih insekata koji lako pronalaze put u unutrašnjost i polažu ličinke. Žitarice poput smeđe riže, heljde, prosa i brašna najčešće su na njihovoj listi, jer moljci obožavaju cjelovite žitarice.

Prirodne metode zaštite hrane

Moljci ne podnose mirise lavande, cedra, citronele i pačulija, pa ih možete iskoristiti kao prirodne repelente. Prvo dobro očistite prostor u kojem čuvate hranu, a zatim kap eteričnog ulja lavande ili cedra stavite na vatu i smjestite je u kuhinjske ormariće.

Također, možete koristiti komadiće drveta ili špage natopljene uljem pačulija te ih objesiti u ormarima ili na policama. Ako miris pačulija nije po vašem ukusu, možete dodati i kap eteričnog ulja limuna ili grejpa kako biste stvorili ugodniji mirisni ambijent.

Još jedan učinkovit način za sprječavanje moljaca je korištenje lovora. Njegov intenzivan miris djeluje kao prirodni repelent za moljce. Možete staviti cijele listove lovora u prozračnu vrećicu i smjestiti je u kuhinjski ormar ili direktno na policu s hranom. Lovor će spriječiti ulazak moljaca u prostorije u kojima držite hranu.

Na ovaj način možete efikasno zaštititi svoju hranu od moljaca, koristeći prirodne sastojke i savjete koji nisu štetni za okoliš, a istovremeno će vam pomoći održati hranu svježom i zaštićenom.