Kako utječu na hranu
21
Znate li čemu služi sjajna, a čemu mat strana aluminijske folije?
Klix.ba
Foto: Shutterstock
Mnogi od nas gotovo svakodnevno koriste aluminijsku foliju. Jeste li se ikada zapitali čemu služi njena sjajna, a čemu mat strana?
Naravno, razlika između njih nastaje u procesu proizvodnje. Strana koja dolazi u dodir s visoko poliranim čeličnim valjkom postaje sjajna, dok druga ostaje mat.
No, nije samo riječ o estetskoj razlici. Ako mat stranu stavite prema gore, a sjajnu prema namirnicama koje pečete, one će se brže zagrijati.
Isto tako, ako želite očuvati toplotu hrane, umotajte ih u sjajnu stranu aluminijske folije. Mat strana je namijenjena za čuvanje hladnih namirnica.
Jeste li znali da aluminijska folija može biti korisna i za produženje svježine banana? Naime, sve što trebate uraditi jeste folijom zamotati korijen banane.
Možda vas zanima
Osjetite čari ovog grada
Kratki vodič za savršen vikend u Istanbulu: Pogledajte koje sve lokacije možete obići u 48 sati
Vezani članci
Samo jedan proizvod
Uz pomoć jednostavnog i jeftinog trika riješite se naelektrisane odjeće
Rizik po zdravlje
Zašto ostatke hrane ne treba prekrivati aluminijskom folijom
Olakšajte si život