Napravite rastvor
24

Znate li da se plijesan može pojaviti i na vašim tepisima? Evo kako je se riješiti

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Plijesan se ne odnosi samo za okvire prozora i vlažne zidove u zimskim mjesecima. Zapravo, postoji velika šansa da se ona nalazi u vašim tepisima.

Pahuljasta vlakna na tepisima savršena su za održavanje prostorija udobnim tokom zime, ali imaju i sposobnost da zadrže toplinu vašeg doma.

Iako se alergeni poput prašine i polena mogu usisati za nekoliko minuta, plijesni po zidovima i tepisima se dosta teže mogu ukloniti, ali uz prave sastojke to više neće biti problem. Crna, plava, crvena ili zelena boja tipične su za plijesan.

Što se tiče čišćenja tepiha od plijesni, sirće je odlično rješenje. Da biste napravili rastvor protiv plijesni dodajte malo bijelog sirćeta i vodu u bocu sa raspršivačem i dobro protresite. Obilno poprskajte otopinu po prostirkama u vašem domu. Nakon toga ih temeljito usisajte. Ukoliko ne posjedujete adekvatan usisivač, tkaninu detaljno iščetkajte.

Za područja koja su sklona plijesni, kao što su kupatila prekrivena prostirkama ili spavaće sobe sa lošim grijanjem u zimskim mjesecima, nanesite otopinu sirćeta na zahvaćena područja sat vremena prije usisavanja.

Radite to jednom sedmično, ili čak dva puta sedmično ako je potrebno.