Skida tvrdokorne mrlje
6

Znate li kako sve možete iskoristiti odstranjivač laka za nokte u svom domu?

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Odstranjivač laka za nokte uobičajen je kućni predmet koji nam je skoro uvijek na dohvatu ruke i korisniji nego što mislite. Budući da je glavni aktivni sastojak za uklanjanje laka za nokte aceton, može se koristiti kao odstranjivač uobičajenih mrlja po kući.

Jeste li ikada slučajno ostavili neki plastični predmet preblizu illi možda naslonjen na neku vrelu metalnu posudu? Ako jeste, vjerovatno ste pomislili da ne možete učiniti ništa u vezi s istopljenom plastikom koja je ostala.

Međutim, možete koristiti odstranjivač za lak noktiju da skinete otopljenu plastiku. Također, može se koristiti i za skidanje naljepnica s različitih predmeta.

Obrišite tintu i trajni marker

Možete koristiti aceton za uklanjanje mrlja od tinte i trajnih markera tako što ćete navlažiti vatu ili krpu s malo acetona, a zatim utrljati na mrlju. Za veće mrlje od tinte, možda ćete morati ovo ponoviti nekoliko puta, zamjenjujući vatu s tintom za svježu kako biste izbjegli ponovno bojenje područja djelomično otopljenim mastilom.

Čisti porculan

Aceton će rastvoriti većinu supstanci koje mogu da pokvare površinu porculana, od šoljica za kafu do vaše kade. Acetonom možete očistiti mrlje od vode, mrlje od kafe ili boje za kosu sa lavaboa, toaleta, kade i posuđa. Pazite da ne koristite aceton za čišćenje površina koje su napravljene od topive plastike, jer ih aceton može oštetiti.

Uklonite boju sa stakla

Možete upotrijebiti krpu s malo sredstva za skidanje laka za nokte da skinete osušenu boju sa stakla. Ako ste pogriješili dok ste farbali obloge prozora ili ste prenijeli kap ili dva na ogledalo, možete ga očistiti tako što ćete ga obrisati acetonom. Pazite da aceton ne dođe na boju koju želite da zadržite – može i to da skine.

Gdje nikada ne biste trebali koristiti odstranjivač laka za nokte

Nemojte koristiti sredstvo za skidanje laka za nokte na drvenim podovima, jer može otopiti završni sloj. Također biste trebali izbjegavati korištenje sredstva za skidanje laka za nokte na nekim vrstama plastike, stiropora i elektronike.

Budući da je to otopina koja je namijenjena uklanjanju laka, sredstvo za skidanje laka za nokte držite dalje od obojenih površina. Ukoliko imate osjetljivu kožu uvijek nosite rukavice.