Više razloga
2

Znate li zašto vrata na javnim WC-ima ne dotiču tlo?

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Da li ste se ikada pitali zašto vrata na javnim toaletima ne dodiruju tlo? Postoji vrlo dobar razlog zašto su tako dizajnirana.

Jedan od glavnih razloga je sigurnost. Ako neko u toaletu doživi nezgodu, prostor ispod vrata omogućuje brzu reakciju i pomoć.

Osim toga, ovaj dizajn olakšava i ubrzava čišćenje jer prostor ispod vrata omogućuje lakši pristup prilikom higijenskog održavanja koje je u javnim prostorima često potrebno više puta dnevno.

Također, jedan od razloga je ekonomičnost. Kompanija za iznajmljivanje prenosnih WC-a navodi da su kraća vrata finansijski povoljnija, a uz to pomažu i pri smanjenju neugodnih mirisa. Naime, otvor pri dnu omogućuje brzo prozračivanje prostora.

Šupljine na dnu vrata imaju i dodatnu prednost u procjeni dostupnosti kabine jer omogućuju korisnicima brz uvid u zauzetost prostora.

I na kraju, postoji vjerovanje da ovakva vrata smanjuju loše navike ili ponašanja u toaletu. Ljudi bi se mogli 'suzdržati od pokazivanja lošeg ponašanja' jer će neugodnost da budu uočeni kako se neprikladno ponašaju osigurati da se ponašaju kako treba.

wc