Vaša kuhinja može biti srce vašeg doma, ali može biti i nulta točka za širenje ozbiljnih bolesti. To je zato što prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), 48 milionna ljudi svake godine oboli od bolesti izazvanih hranom, 128 000 ih se hospitalizira zbog tih bolesti, a 3 000 umre od njih.
Bakterije se mogu širiti na bezbroj načina u vašoj kuhinji, a liječnici kažu da može predstavljati opasnost kada se najmanje nadate - na primjer, nakon što ste oprali suđe.
Upozoravaju da je odlaganje posuđa dok je još mokro česta greška koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoji sigurno i jednostavno rješenje za ovaj problem.
Johnson-Arbor napominje da ako koristite svježe oprano posuđe koje nije potpuno osušeno, rizik od prijenosa bolesti vjerojatno je nizak. Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro duže vrijeme može sadržavati opasne razine bakterija.
"U jednoj studiji iz 2001. istraživači su mjerili rast bakterija na prljavim, na zraku osušenim i mokrim tanjirima pronađenim u bolničkoj kuhinji. Istraživači su otkrili da su zrakom osušeni tanjiri sadržavali slične razine bakterija kao i mokro ugniježđeni tanjiri u prva 24 sata nakon pranja. Međutim, do 48 sati nakon pranja, mokro ugniježđeni tanjiri sadržavali su značajno više bakterija nego zrakom osušeni tanjiri , što sugerira da produženo mokro gniježđenje suđa može biti faktor rizika za rast i prijenos bakterija", objašnjava.