Mostarska lasta
101

Legendarni Lorens Listo nam je pokazao mjesto gdje je naučio skakati u vodu

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Lorens Listo koji je širom svijeta poznat kako neustrašivi skakač sa Starog mosta i rekorder u broju pobjeda u skokovima na glavu, prošle godine se oprostio od takmičenja nakon što je broj pobjeda izjednačio sa legendarnim Emirom Balićem, a sada prenosi svoje znanje mladim generacijama.

Svoju snažnu podršku dao je skokovima mladih skakača sa skakaone “Azer Dželilović”u mostarskom naselju Donja Mahala koji su održani u organizaciji Udruženja Sinovi mahale i Kluba mladih skakača Mostar, te je bio i jedan od članova žirija.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Govoreći o "Mostarskoj lasti" i potrebi odgajanja novih generacija za skokove sa Starog mosta koji imaju tradiciju od 454 godine u razgovoru za Klix.ba otkriva da je posebno radostan što su skokovi baš tamo gdje je on učio skakati i prvi put izveo "Mostarsku lastu“, po kojoj ga sada već svijet poznaje.

Pokazujući skakaonu sa koje su se održavali takmičarski skokovi nam objašnjava kako je ona zapravo postavljena na pećinu s koje je on učio skakati.

"Ja sam posebno vezan za ovu skakaonicu i za pećinu koja se zove "Veliki", jer sam na ovoj plaži naučio da plivam, da skačem i naučio sam sve stvari koje sam dalje nastavio u životu, jer sam se odgojio u Donjoj Mahali kod dede i nene. Tu sam se kupao i tu sam sve moguće naučio što znam oko skokova i zaista sam posebno vezan za ovo mjesto", kaže Listo za Klix.ba.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Ističe da uvijek rado dolazi na mjesto gdje je učio skakati i podržava mlade skakače, jer smatra da je to njegova obaveza.

"Smatram da je to moja plaža i moja pećina. To je mjesto gdje sam naučio da plivam i da skačem i sigurno ta pećina može dosta mladih skakača da nauči i da ih izvede na Stari most i da sutra budu šampioni skokova i na noge i na glavu“, kazao je Listo na mjestu gdje se pripremao za šampionske skokove za Starog mosta u Mostaru.