Obratite pažnju
37

Kako se pravilno čuvaju kondomi: Oštećenja koja nisu vidljiva golim okom mogu dovesti do trudnoće

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kondomi su efikasan oblik kontracepcije koji može spriječiti mnoge uobičajene spolno prenosive infekcije (SPI). Važno je voditi računa o tome kako čuvate kondome kako biste se zaštitili.

Kondomi su testirani prema rigoroznim standardima i izuzetno su pouzdani. No, ukoliko ih ne čuvate pravilno, mogu se oštetiti, što će dovesti do neželjene trudnoće. Čak i oštećenja koja nisu vidljiva golim okom mogu učiniti kondome neefikasnim.

Imaju rok trajanja pa provjerite datum koji je naveden na pakovanju. Ukoliko je pakovanje malo oštećeno ili potrgano, bacite kondom. Ako pakovanje nije u potpunosti zatvoreno, kondom se može osušiti i postati sklon pucanju.

Mnogo je stvari koje mogu učiniti kondom neefikasnim, a među njima su ne samo oštri predmeti, već i temperatura, sunčeva svjetlost itd. Kondome treba držati podalje od ekstremne vrućine ili hladnoće, tako da je najbolje mjesto gdje je stabilna sobna temperatura.

Također ih trebate držati negdje gdje neće biti previše pomjerani, sabijeni ili savijeni i gdje su izvan direktne sunčeve svjetlosti. Za većinu ljudi je spavaća soba najbolja prostorija za držanje kondoma. Fioka uz krevet je idealna.

Međutim, ukoliko imate djecu, držanje kondoma u fioci nije dobra ideja jer ih lako mogu pronaći. U tom slučaju je najbolje staviti ih negdje gdje mališani ne zalaze.

Novčanici se često stavljaju i vade iz džepova, otvaraju i zatvaraju, presavijaju itd. Sve ovo može oštetiti kondom, tako da držanje kondoma u novčaniku nije najbolja opcija.