Pokazalo istraživanje
26

Koji parovi nemaju budućnost: Tip veze koja gotovo nikada ne uspije

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ljubavne veze nisu uvijek jednostavne. Iako ne postoji tajno rješenje za uspješan odnos, postoje neke veze koje nikada ne funkcionišu i vjerovatnije je da će prije završiti nego što se očekuje.
Naime, 13-godišnja studija sa Univerziteta Colorado Boulder navodi da razlika u godinama najveći pokazatelj da li je veza osuđena na propast.

Iako postoji nekoliko razloga zašto neka veza nema budućnost, ali velika razlika u godinama je najčešći razlog.

Istraživanje koje je uključivalo nekoliko hiljada kućanstava, pokazalo je da su parovi koji imaju manju razliku u godinama uglavnom usklađeniji. To podrazumijeva da znaju šta njihov partner želi od života kao što su djeca, potrošačke navike, prevladavanje ekonomskog pada i slično.

Nije iznenađujuće da su od ispitanih ljudi, najsretniji bili muškarci koji su imali mlađe žene, dok su muškarci koji su bili u braku sa starijim ženama bili najmanje zadovoljni.

"Ako postoji prevelika razlika u godinama, rizikujete da oboje želite različite stvari u životu. Jedan partner bi mogao željeti putovati dok je drugi to već učinio. Nivoi zrelosti mogu dramatično varirati i rasprave o ljubomori i novcu mogu biti uobičajene", navodi stručnjak za veze James Preece.

Parovi u vezama trebaju željeti istu zajedničku budućnost da bi mogli raditi. Drugo istraživanje koje je proveo Univerzitet Utah State pokazalo je da su osobe s dvije zajedničke vrijednosti bile zadovoljnije brakom od onih bez zajedničkih vrijednosti.

Istraživače je prilično iznenadilo otkriće da su žene u braku sa starijim muškarcima bile najnesretnije, dok su one u braku s mlađim muškarcima bile zadovoljnije. Čini se da su za oba spola poželjniji mlađi partneri.

"Ako promatrate brakove tokom vremena, ljudi koji su u braku s puno starijim ili mlađim supružnikom imaju tendenciju većeg pada zadovoljstva u braku u usporedbi sa supružnicima koji su slične dobi", objasnili su u podcastu Univerziteta Boulder .