Sprovedeno istraživanje
27

Koliko često žene masturbiraju: Samozadovoljavanje je važno za zdravlje

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Masturbacija je normalan, zdrav i ugodan dio života. Jeste li se ikada zapitala koliko često žene masturbiraju?

"Solo seks" je također odličan način za oslobađanje od stresa. Svoje tijelo istražujete na siguran način kako biste naučili šta vas seksualno uzbuđuje i zatim to prenijeli svome partneru.

Žene u prosjeku imaju manje orgazama od muškaraca. Neki stručnjaci smatraju da bi stigma oko ženske masturbacije mogla biti krivac za to.

Istraživači s Minnesota State Universityja su utvrdili da žene koje su bile izložene negativnim navodima o masturbaciji u mladosti često imaju negativan stav o masturbaciji kao odrasle osobe.

Iako ne postoji jedinstveni pristup masturbaciji, postoje zanimljivi noviji podaci o tome koliko često žene masturbiraju. Istraživanje u kojem je učestvovalo 6.000 muškaraca i žena iz 12 država svijeta, koje je sproveo brend Womanizer, pokazalo je da žene masturbiraju otprilike jednom sedmično, odnosno otprilike 49 puta godišnje.

Muškarci masturbiraju u prosjeku tri puta sedmično ili otprilike 154 puta godišnje. Istraživanje je također pokazalo da 35 posto ispitanih žena nikada nije masturbiralo, u poređenju sa samo 18 posto muškaraca, iako svoj libido ocjenjuju prilično jednako.