Pokazalo istraživanje
78

Muškarci koji jedu ovu hranu imaju skoro tri puta veću vjerovatnoću da će "zakazati" u krevetu

Klix.ba
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo istraživanje je pokazalo da muškarci koji jedu začinjenu hranu tri ili više puta sedmično imaju skoro tri puta veću vjerovatnoću za erektilnu disfunkciju.

Urolozi s Univerziteta Južne Kine su naveli da ovaj rizik naročito imaju nepušači, navodi Daily Mail.

"Što je učestalost jedenja začinjene hrane veća, to će problem s erekcijom biti veći", dodali su.

Procjenjuje se da više od polovine muškaraca između 40 i 70 godina ima određeni stepen erektilne disfunkcije. Faktori rizika uključuju starenje, pušenje, oštećenje nerava, srčane bolest, dijabetes i slično.

Rezultati istraživanja su objavljeni u stručnom magazinu Translational Andrology and Urology. U njemu je učestvovalo 400 muškaraca sa i bez erektilne disfunkcije.

Stručnjaci su analizirali ulogu ishrane, kao i navike pušenja. Rizik nije uočen kod pušača koji jedu začinjenu, vjerovatno zato što je pušenje samo po sebi faktor rizika za erektilnu disfunkciju.