Mit ili stvarnost
23

Stručnjaci savjetuju kako možete prevazići kriznu sedmu godinu braka

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi su čuli izreku da je sedma godina braka krizna. Ova psihološka teorija uglavnom se počinje javljati nakon sedam godina braka, gdje sreća i zadovoljstvo u braku mogu se početi smanjivati.
Psiholog Joseph Cilona iz New Yorka ističe da postoji i osnova za ovu tvrdnju. Kako navodi, značajan postotak razvoda događa se upravo oko sedme godine braka.

U tom periodu mnogi partneri počinju osjećati pad u zadovoljstvu i ispunjenosti svojim brakom. Ovi osjećaji mogu se javiti već od druge godine, a do sedme dostignu vrhunac, kada parovi često moraju donijeti odluku o budućnosti i bitnim životnim odlukama. Iako se može činiti prirodnim da osjećaji budu uvijek pozitivni, stvarnost je da se faza medenog mjeseca ne može održavati zauvijek.

Prije nego što donesete ishitrene odluke o razdvajanju, stručnjaci preporučuju razgovor s nekim o vašoj situaciji. To može biti terapeut ili blizak prijatelj. Razgovor s trećom stranom može pomoći u rješavanju uzroka problema, što je često teško prepoznati iznutra.

Jedan od korisnih načina za razmatranje vlastitih osjećaja je vođenje dnevnika. Zapisivanje misli koji vaš muče, a odnose se na brak može vam pomoći da bolje razumijete svoje emocije i situaciju. U dnevniku možete zabilježiti što volite kod partnera i što vas muči. Ova praksa ne služi da nekoga kritikujete, već da dobijete jasniju sliku o problemima koje želite riješiti.

Umjesto da trošite energiju na sporedne stvari, fokusirajte se na ono što je zaista važno u vašem braku. Otvoren razgovor može biti ključni korak za jačanju vašeg odnosa, čak i u izazovnim vremenima.