Jeste li ih doživjeli?
14

Terapeutkinja upozorava na osobine toksičnih partnera koje je teško prepoznati

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Biti u vezi s toksičnim partnerom može biti izuzetno teško i iscrpljujuće.

No, ponekad je teško prepoznati ponašanja koja ukazuju na to da je partner toksičan. Stoga je terapeutkinja za parove, Marina Rosenthal, istaknula četiri manje poznate navike toksičnih partnera.

"Nažalost, nasilna ponašanja u romantičnim vezama vrlo su česta i mogu se dogoditi čak i u kontekstu kontinuiranog zlostavljanja, pa i u zdravim, sigurnim vezama. Ovo su neka uobičajena zlostavljačka ponašanja o kojima trebamo više razgovarati", istaknula je terapeutkinja u objavi na Instagramu. Evo što je izdvojila.

  • Oduzimanje predmeta iz partnerove ruke.

  • Odbijanje zaustaviti auto kada drugi partner to zatraži.

  • Sprječavanje partnera da zaspi tijekom svađe.

  • Praćenje partnera uokolo ako vas je zamolio da pauzirate sukob.

"Otimanje stvari od vašeg partnera vrijedi čak i ako te stvari pripadaju vama. Na primjer, oni vam drže telefon, a vi im ga na silu trznete", objašnjava Rosenthal. Kad je riječ o drugom ponašanju koje je navela, terapeutkinja savjetuje: "Ako se nalazite na nesigurnom mjestu za zaustavljanje automobila, možete verbalno signalizirati svom partneru da ste čuli i da ćete stati čim budete mogli."

Sprječavanje partnera da zaspi tijekom svađe također je znak toksičnog ponašanja. "Ako je vaš partner postavio granicu da se mora odmoriti, nije u redu da ga pokušate u tome spriječiti", tvrdi terapeutkinja. Na kraju, još jedan znak toksičnog ponašanja koji se može lako zanemariti jest kada partner pokušava nastaviti svađu bez obzira na to što je drugi rekao da treba pauzu.

"Čak i ako vjerujete da izbjegavaju važan razgovor, te ih slijedite dok se pokušavaju udaljiti od vas, to može ugroziti njihov osjećaj fizičke sigurnosti", zaključila je Rosenthal.