Ljubav i veze
8

Vraća se Monica Lewinsky: Želim pomoći žrtvama toksične internet kulture

Klix.ba
Monica Lewinsky
Monica Lewinsky
Žena koja se nalazila u centru seks skandala sa tadašnjim predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, Billom Clintonom, kazala je kako želi dati svrhu svojoj prošlosti i iskoristiti je kao kampanju protiv toksične internet kulture.

U svom najnovijem intervjuu, Lewinsky je kazala kako želi dati svrhu svojoj prošlosti time što će napraviti kampanju protiv toksične internet kulture koja neumoljivo "razvlači" određene osobe po vijestima.

Sebe je opisala kao prvu osobu čija je reputacija potpuno uništena globalno upravo zahvaljujući internetu, iznijevši detalje svoje afere sa Billom Clintonom. Dodala je kako se zaljubila u tadašnjeg američkog predsjednika, te kako je doživjela mnogo boli nakon što je postala predmet globalnog poniženja.

"U svog sam se šefa zaljubila kao dvadesetogodišnjakinja. Međutim, moj je šef bio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država. Godine 1995. smo započeli vezu koja je, s prekidima i ponovnim mirenjima trajala oko dvije godine. U tom periodu, to je bilo moje sve. I bilo je prelijepo. Onaj grozni dio je to što je ta veza postala javna. Sa osvetom", kazala je Lewinsky za Forbes.

Lewinsky je bila pripravnica u Bijeloj kući, a njena je afera sa tada najmoćnijim čovjekom u Americi počela kad je imala 25 godina. Uskoro je postala "viralni fenomen".

"Gledajući u ekran kompjutera, provodila sam dane vičući: Ne mogu da vjerujem da su to napisali! To su tako izvadili iz konteksta! Željela sam umrijeti", kaže Lewinsky, koja je odlučila da se želi posvetiti mijenjanju internet kulture koja "uništava i ponižava ljude". Bila je inspirisana pričom o Tyleru Clementiju, gay studentu koji se 2010. godine ubio, nakon što ga je njegov cimer tajno snimao sa muškarcem, a potom tu snimku objavio na internetu.

Lewinsky je kazala kako je ova priča podsjetila na nju svojevremeno, sjetivši se kako je i sama bila suicidalna nakon što se našla u žiži medija 1998. godine.

"Prošla sam to i sama, sad želim pomoći i drugim žrtvama tako što ću svoju patnju i prošlost iskoristiti i dati joj svrhu", pojasnila je.

Lerwinsky je protekle godine provela u tišini i daleko od medija, no izgleda kako se počela vraćati u javnost. Povremeno piše kao kolumnistica za Vanity Fair, a u utorak se priključila Twitteru, u samo prvih nekoliko sati skupivši 16 hiljada followera.

Njen povratak bi mogla biti loša vijest za Hilary Clinton koja se kandiduje za Bijelu kuću sljedeće godine. U maju ove godine, Lewinsky je komentarisala telefonski razgovor sa Hilary Clinton, u kojem ju je supruga tadašnjeg predsjednika nazvala narcisoidnom luđakinjom.

"Hillary Clinton je željela da ima snimak toga kako vrijeđa muževu ljubavnicu. Možda ga je krivila za to jer je njegovo ponašanje bilo neprimjereno, ali njenu potrebu da krivi ženu, ne samo mene, nego i sebe, smatram prilično zabrinjavajućom", kazala je Lewinsky.