Budite oprezni
29

Često krase naše domove i bašte: Biljke koje su otrovne za kućne ljubimce

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Biljke su odličan način da uljepšate svoj dom. Međutim, ako imate ljubimce, trebali biste izbjegavati određene vrste jer su otrovne.
Prije no što donesete novu biljku kući, provjerite da nije opasna za vašeg ljubimca. S druge strane, ako sumnjate da je vaš ljubimac otrovan biljkom koju već imate u svom domu, odmah posjetite veterinara.

Predivni, ljiljani su jedna od najotrovnijih kućnih biljaka za mačke. Gutanje čak i male količine ili lizanje malo peludi s njihovih listova može uzrokovati zatajenje bubrega i smrt.

Filadendron je također jedna od najčešćih sobnih biljaka, koja se lako uzgaja. Međutim, sadrži visok nivo kristala kalcijevog oksalata. Ako se proguta, ova biljka može izazvati opekline u ustima, prekomjerno slinjenje i povraćanje. Još jedna biljka koja sadrži visok nivo kalcijevog oksalata je zlatna puzavica poznata i kao đavoli bršljan.

Iako ih ćemo uglavnom pronaći u baštama, važno je obratiti pažnju i na oleandere jer ih neki ljudi zimi unose u kuću. Ove biljke sadrže takozvane srčane glikozide koji mogu uzrokovati slinjenje, proljev, bolove u trbuhu, abnormalni srčani ritam i neurološke simptome.

Sve popularnija aloe vera često se koristi kao ljekovita biljka, ali žvakanje biljke može dovesti do povraćanja, proljeva i letargije. Iako se unutarnji gel općenito smatra netoksičnim i često se koristi za ogrebotine i opekline, nemojte ga koristiti za liječenje ljubimaca.

Krizanetema je cvijeće koje sadrži nekoliko otrovnih komponenti, a koje mogu uzrokovati bolest kod kućnih ljubimaca ako se progutaju, uključujući povraćanje i nekoordinisanost. Srećom, simptomi su često blagi sve dok je vaš ljubimac pojeo samo malu količinu biljke.

Poput oleandera, zumbule ćete uglavnom pronaći u baštama. Toksini ove trajnice koja cvjeta u proljeće koncentrisani su u korijenju i lukovicama. Žvakanje lukovica može izazvati teško povraćanje i proljev, obilno slinjenje i opekline u ustima. Tulipani također pripadaju istoj porodici biljaka i mogu izazvati slične simptome ako se lukovice progutaju.

Biljka žad poznata je i kao biljka novca ili biljka sreće, ali žvakanje ove biljke može dovesti do povraćanja, depresije i gubitka ravnoteže. Na kraju, važno je izdvojiti i cvijet narcis, koja i poput ostalih biljaka može izazvati iste ili slične simptome te zbog toga morate posebno biti na oprezu.