Šta sve trebate znati?
52

Čudesni svijet kapibara: Zanimljivi glodari koji se brzo sprijatelje s ljudima i drugim životinjama

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U posljednje vrijeme na društvenim mrežama često možemo vidjeti objave koje uključuju kapibare, životinje koje stručnjaci ujedno svrstvaju u poluvodene sisavce i najveće glodare na svijetu.

Ova vrsta divljih životinja posebno privlači pažnju zbog toga što djeluju smireno i odlično se slažu s drugim vrstama životinja, koje nisu grabežljivci, a vrlo brzo se sprijatelje i s ljudima.

Potiču iz Južne Amerike te dijelova Srednje Amerike, ali zbog zastupljenosti zooloških vrtova, možete ih pronaći širom svijeta. Njihovo prirodno stanište su močvarna područja, travnjaci i šume. Ono što je zanimljivo da u prirodi žive otprilike četiri godine, dok u zatočeništvu mogu doživjeti i do 12 godina. To je zato što su u prirodi često hrana drugim grabežljivcima.

@hoest

Our natural born entertainer enjoying a morning dip 🥹😭 (ig/zwfmiami) #zoo #animal #capybara #thriller #funny #comedy #cute #wholesome #hoest

♬ bounce (i just wanna dance) - фрози & joyful
Postoje dvije vrste kapibara, a to su manja i veća i u suštini vrlo slične izgledom. Mogu narasti do dva metra, a težina im je do 75 kilograma. Poput zamorčića, zubi im uvijek rastu i zbog toga ih redovno moraju trošiti mljevenjem i žvakanjem hrane ili drveta.

Imaju djelimično isprepletena stopala, koja su zbog toga odlična za plivanje, a uz to su im oči, uši i nosnice na vrhu glave što je također poželjno kod životinja koje provode vrijeme u vodi. Pod vodom mogu biti i do pet minuta, skrivajući se tako od anakondi, kajmana i jaguara.

@watchinwildtv

A boy and his capybara against the world (Credit: @agenor.tupinamba) #wildlife #nature #travel #wildanimals #wilderness #wildlifephotography #capybara at

♬ original sound - InWild
Kapibare su vrlo društvene životinje koje žive u skupinama od 10 do čak 30 jedinki. Grupe su stabilne i rade zajedno na odbrani svog staništa. Ženke zajedno odgajaju svoje mlade, a mlade kapibare doje nekoliko majki. Odrasle kapibare također paze na mlade, koje su osjetljivije na grabežljivce.

Spadaju u biljojede, koji se prvenstveno hrane vodenim biljkama, travama, voćem i korom. Tokom sušne sezone svojoj ishrani dodaju trsku, žitarice, dinju i tikvicu. Kako bi izbjegli grabežljivce, kapibare radije jedu u zoru ili u sumrak. One su i autokoprofagi, što znači da jedu svoj izmet kako bi iz svakog obroka izvukle najviše hranjivih tvari.