Najvoljeniji stanovnici
137

Istanbul nazivaju gradom mačaka: Znate li koji grad u susjedstvu dijeli istu "titulu"?

N. O.
Foto: Instagram
Foto: Instagram
Nemoguće je prošetati starim gradom u Kotoru, a da usput ne vidite gomilu mačaka. Mačke su postale simbol ovog primorskog grada u Crnoj Gori, a tu žive već vijekovima.

Priča se da su mačke u Kotor donosili mornari koji bi pristajali u ove luke. Kao pomorske mačke, pomagale su održavati brodske zalihe slobodnima od miševa. Nakon što bi brodovi sigurno pristali, mačke su se okupljale u gradovima duž zaljeva kako bi se nastanile.

Budući da je Kotor smješten u zalivu, lokalci su često imali probleme sa štetnim životinjama poput zmija, a mačke su pomagale u njihovom istrebljivanju.

Vjeruje se da štite grad od zla, a zbog čega su postale simbol grada. Danas su ove mačke voljene i zaštićene, uz brojne lokalne inicijative posvećene njihovoj skrbi.

U gradu postoji i muzej posvećen upravo njima, a u suvenirnicama nemoguće je zaobići detalje i simbole koji povezuju grad i mačke.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba

Među eksponatima u muzeju su izloženi novčići, knjige, sveske, poštanske markice, medalje, raznoliki zapisi i razglednice koje su ljubitelji mačaka donirali muzeju. Neki od eksponata su stari nekoliko stotina godina.