Postoji više razloga
79

Jeste li se ikada zapitali zašto neki psi vole kopati rupe?

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Mnogi vlasnici pasa imaju problema s određenim navikama njihovih ljubimaca. Psi često kopaju rupe u dvorištu, ali važno je zapamtiti da oni to ne rade iz nekog inata.
Kako navodi Petplace, kopanje može biti simptom određenog problema kod psa. Morat ćete identifikovati taj temeljni problem i riješiti ga prije nego što možete promijeniti ponašanje svog psa.

Mnogo je razloga zašto vaš pas kopa. Neki od najčešćih razloga zašto psi kopaju uključuju: dosadu, anksioznost odvajanja, skrivanje kostiju ili igračaka, hlađenje, sklonost pasmini, lov na plijen, bijeg ili pažnju.

Bez obzira na razloge zašto vaš pas kopa, važno je da ga ne kažnjavate nakon toga. Kazna neće riješiti uzrok ponašanja vašeg psa, a ako je kopanje motivirano strahom ili tjeskobom, kazna će dodatno pogoršati situaciju.

Ako pokušate riješiti problem, ali ustanovite da vaš pas još uvijek aktivno kopa, pokušajte osigurati sigurnu zonu kopanja gdje je kopanje dopušteno i naučite svog psa gdje se ta sigurna zona kopanja nalazi.

Koristite kutiju s pijeskom ili prekrijte takozvanu zonu kopanja u svom dvorištu pijeskom ili rastresitom zemljom. Učinite sigurnu zonu kopanja privlačnom za svog psa zakopavanjem predmeta poput igračaka koje on može pronaći. Kad vaš pas kopa u tom dijelu dvorišta, nagradite ga.

Ako primijetite da vaš pas kopa na neprihvatljivom području, prekinite to ponašanje glasnim riječima: "Ne kopajte", a zatim odmah odvedite psa u sigurnu zonu kopanja. Učinite neprihvatljiva mjesta za kopanje neprivlačnima prekrivanjem kamenjem, psećim izmetom ili nekom žicom.

Neki psi kopaju rupe kako bi sebi napravili mjesto za odmor. To ponašanje može biti uobičajeno, instinktivno ili povezano s temperaturom. U divljini, psi će se instinktivno sakriti i spavati u područjima koja su udobna i zaštićena. Mogu kopati rupe u mekom tlu kako bi stvorili sigurno i udobno mjesto gdje se mogu sakriti izvan pogleda grabežljivaca tokom toplog i lošeg vremena. Ljeti to može pomoći psu da ostane hladniji, štiteći ga od oštrog sunca.