Obratite pažnju
39

Koje pasmine imaju najveći rizik od toplotnog udara

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko o svojim psima ne brinete dovoljno tokom ljetnih vrućina, mogu doživjeti toplotni udar i mnoge druge probleme. Pojedine pasmine su naročito osjetljive na visoke temperature.

Na prvom mjestu je Akita. Njeno debelo krzno uzrokuje pregrijavanje. Ono zajedno s njihovom krupnom građom čini to da imaju nisku toleranciju na toplinu.

Aljaski malamut je uzgajan da vuče teške terete na niskim temperaturama na Aljasci. To ih čini jednom od najboljih pasmina za hladno vrijeme, ali jednom od najgorih za vruću klimu.

Za razliku od akita i aljaskih malamuta, bostonski terijeri nemaju debelo krzno, ali su brahikefalni, što znači da imaju kratku njušku koja im otežava da se hlade dahtanjem.

Bokseri su također brahikefalni psi imaju visok nivo energije, lako se pregriju. Vodite ih u šetnju tokom hladnijih dijelova dana i pobrinite se da odmaraju na hladnom mjestu dok traju popodnevne vrućine.

Chow Chow nije pogodan za vrućine zbog debelog krzna i krupne građe. Redovno ih vodite na šišanje i nemojte ih izvoditi po vrelinama.

Ravno lice engleskog buldoga čini ovu rasu sklonom pregrijavanju. Mnogo je važno da vlasnici ograniče aktivnosti ovog psa na otvorenom tokom dnevne vrućine.

Francuski buldozi se ne mogu efikasno ohladiti dahtanjem. Budući da se psi ne znoje kao ljudi, to može biti opasno. Razmislite o kupovini ventilatora i pobrinite se da 24/7 ima pristup svježoj vodi.

Pekinezeri ne podnose vruće vrijeme jer imaju dugu, gustu dlaku i zato što su brahikefalni. Redovno ih šišajte i ne izvodite napolje tokom najtoplijih dijelova dana.

Unatoč kratkom krznu mopsa, oni se ne snalaze dobro na vrelinama zbog svog ravnog lica. Hladna, dobro provjetrena mjesta su važna za održavanje dobrog zdravstvenog stanja ove male pasmine.