Posebna po svemu
67

Najstarija riba iz akvarijuma ima 90 godina: Zove se Metuzalem i obožava da se mazi

I. B.
Najstarija živa riba iz akvarijuma (Foto: California Academy of Science)
Najstarija živa riba iz akvarijuma (Foto: California Academy of Science)
Riba koja je nadživjela čak i mnoge ljude krije se u akvariju muzeja u San Franciscu, a sa svojih 90 godina koliko biolozi vjeruju da je stara, smatra se najstarijom na svijetu. Ipak, to nije sve po čemu je posebna.

Ova australijska dvodihalica nazvana je Metuzalem, a ime je dobila po biću koje je doživjelo starost od 969 godina i za koje se smatra da je Noin djed.

Dugačka je 1,2 metra i ima oko 18 kilograma, a u muzej su je dopremili davne 1938. godine. Iako zbog rizika od vađenja krvi još nikad u nisu službeno utvrdili kojeg je spola, vjeruje se da je ženka.

Njen čuvar i biolog Allan Jan tvrdi da ova riba nije poput ostalih. Ona je nježno stvorenje koje uživa u maženju i društvu ljudi.

"Nekad se uplaši, ali uglavnom je dosta mirna", tvrdi on i dodaje da je ova riba jedinstvena i po namirnicama koje jede.

Naime, ona obožava da jede smokve i to isključivo svježe sezonske, nikako one zamrznute.

"Voli grickati i borovnice, grožđe, ribu, školjke, kozice i kišne gliste", kaže Charles Delbeek, kustos Steinhart akvarijuma.

Za Metuzalema javnost je doznala još 1947. godine kada se o njoj pisalo kao o "čudnom stvorenju" sa zelenim krljuštima koje liče na listove artičoke. Naučnicima su ove ribe bile poznate kao evolucijska veza ribe i vodozemca budući da imaju i pluća i škrge.

Metuzalem uživa u maženju (Foto: California Academy of Science)
Metuzalem uživa u maženju (Foto: California Academy of Science)

Metuzalem je do prije nekoliko godina imala i svog "rođaka" u akvarijumu u Chicagu, čiji je naziv bio Djed (Granddad). Dok nije uginuo 2017. godine, vjerovalo se da je Djed nastarija živa riba iz akvarija, a sada je očito ko je preuzeo njegovu titulu.

"Sada je Metuzalem najstariji", tvrdi biolog i njen čuvar Alan.

Australijske dvodihalice su ugrožena vrsta, a na ovoj akademiji postoje još dvije, "Srednja" (Medium) i "Mala"(Small), koji su oboje mlađe od Metuzalema.

Ipak, jednom kada Metuzalem ugine teško će joj biti naći ovakvu zamjenu.

"Pružamo joj najbolju moguću njegu i nadamo se da će još dugo živjeti", ističe Alan.