Privlače pažnju vlasnika
32

Novo istraživanje otkrilo činjenice: Odakle potiče "pseći pogled" kod krznenih ljubimaca

D. V.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Neobičan pogled koji ljubimci upućuju svojim vlasnicima smatra se jednom od njihovih osobina kojima se koriste da bi dobili ono što žele.

Istraživanje objavljeno u časopisu The Anatomical Record negira tvrdnje da su psi evoluirali sa svojim izraženim licima i pojavom "puppy eyes" poznatijom i pod nazivom "pseći pogled" zbog čestog boravka sa ljudima.

Ranije istraživanje ukazivalo je i da su domaći psi razvili mišiće oko očiju još prije njihovih predaka, vukova, pa da zbog toga imaju sposobnost pokazivanja više izraza lica. Tvrdilo se da su psi razvili te mišiće jer su živjeli sa ljudima te imali potrebu oponašati njihove izraze lica.

Ipak, Header Smith sa Univerziteta Midwestern u Ilionisu koja je ujedno autorica novog istraživanja ističe da je bila znatiželjna da utvrdi da li je istina da do ove pojave kod pasa dolazi zbog njihovog čestog boravka među ljudima.

Kako bi detaljnije istražila, napravila je poređenje sa afričkim divljim psima koji nemaju dodira sa ljudima. Kasnije je ustanovljeno da i afrički psi imaju iste mišiće kod očiju kao i domaći psi i da su podjednako razvijeni.

Shodno tome, "puppy eyes" kod pasa nije neuobičajena pojava već nešto karakteristično za sve. Ova osobina i izraz lica dodatno ih zbližava sa vlasnicima i donosi posebnu dozu simpatija.