Pažljivo birajte ljubimce
11

Pet najboljih rasa za ljude koji prvi put postaju vlasnici psa

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Bez obzira na to koja rasa vam se najviše sviđa, vrsta psa koju odlučite nabaviti trebala bi odgovarati vašem životnom stilu.
Iako je svaki pas jedinstven i može imati različite potrebe, određene rase imaju relativno predvidljive nivoe energije, veličine, izgled i potrebe za njegovanjem, što može pomoći u određivanju najboljeg psa za vas. Stoga, ako prvi put postajete vlasnici, ove rase su najbolje za vas.

Bernski planinski pas

Bernski planinski pas može biti velik, ali ovi psi su opušteni, željni ugoditi drugima, nježni i inteligentni. Vole dobru zabavu s djecom, ali također rado provode večer opuštajući se kod kuće. Dobro se prilagođavaju gotovo svakoj životnoj situaciji, a iako nisu agresivni, prilično su dobri čuvari i vrlo su odani svojim ljudima. Međutim, imajte na umu da se prilično linjaju i zahtijevaju redovno četkanje kako bi se uklonio višak dlaka.

Kovrdžavi bišon

Kovrdžavi bišon je veseli mali pas, odličan za porodice s djecom ili za život u stanu. Bišone je relativno lako dresirati, dobro se prilagođavaju svakom načinu života i potrebna im je samo umjerena dnevna fizička aktivnost da bi bili sretni i zdravi. Ipak, morat ćete posvetiti vrijeme i novac redovnim posjetima frizeru za ljubimce.

Bokser

Ako tražite srednje velikog psa visoke energije, ne tražite dalje od razigranog boksera. Ovaj odani pas stvara blisku vezu s porodicom, a ako vodite relativno aktivan stil života, bokser bi mogao biti pravi ljubimac za vas. Ova pasmina treba puno vježbe i jaku osnovu za obuku. Bokseri su prirodno zaštitnički nastrojeni prema svojim porodicama, a posebno prema djeci.

Kraljevski koker španijel

Kraljevski koker španijel je nježan pas. Oni se obično dobro slažu s djecom svih dobi. Ova pasmina je mala i vrlo je pažljiv. Ima umjeren nivo energije što znači da je osnovna dnevna vježba obično dovoljna za održavanje zdravlja. Također vrlo su pametni i dobro reagiraju na treninge. Usprkos dlaci srednje dužine, potrebno ga je samo redovno četkati.

Zlatni retriver

Zlatni retriver je suštinski porodični pas; željni su ugoditi. Izvrsni su s djecom svih uzrasta. Ovaj pas srednje veličine je sretan, odan, privržen i aktivan. Jako su inteligentni i prilagodljivi, ali im je također potrebno i više fizičke aktivnosti. Vole učiti i mogu se istrenirati za mnoge stvari. Potrebno ih je redovno četkanje kako se dlaka ne bi zapetljala.