San ima važnu ulogu
49

Postoji više teorija: Znate li zašto mačke toliko spavaju?

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
U prosjeku, odrasle mačke spavaju između 12 i 16 sati dnevno. Starije mačke i mačići spavaju čak i više, provodeći oko 80 posto svog života spavajući.
Različite teorije sugerišu da bi ova navika mogla biti povezana s ekološkim faktorima kao što su rizik od grabežljivaca, potreba za očuvanjem energije u divljini i usamljenička priroda mačaka. San je također bitan za formiranje pamćenja, a kod mačića dug san je povezan s intezivnim razvojem mozga.

Mačke već u dobi od dva mjeseca spavaju otprilike 50 do 70 posto vremena u toku dana. Njihova dnevna aktivnost u divljini može varirati ovisno o tome kada je plijen dostupan u blizini, što znači da su često spremni jesti ili se igrati u nezgodno vrijeme. Većina vlasnika mačaka prepoznaje ovu osobinu kada ih mačka probudi u pet sati ujutro, često moleći za hranu ili da je puste iz doma.

Ciklus buđenja i spavanja kod mačaka relativno je promjenjiv, s nekoliko kratkih razdoblja sna tokom dana i noći, umjesto jednog dugog, neprekidnog sna. Određeni dio moždanog debla koji se naziva retikularna formacija smatra se glavnim kontrolnim centrom za spavanje kod mačaka, šaljući živčane impulse u korteks kako bi mačka ostala budna.

Na te živčane impulse također utječu osjetilna opažanja poput vizualnih karakteristika potencijalne prijetnje. Također, pokazalo se da glad i žeđ potiskuju san kod mačaka.

Kad su mačke budne, ritmička aktivnost u mozgu može uveliko varirati ovisno o nivou aktivnosti u koju je životinja uključena. Kad mačka zaspi, ritmički obrasci u mozgu postižu nižu frekvenciju i mačka obično ulazi u razdoblje od 10 do 30 minuta u kojima se čini da spava, ali će se odmah probuditi ako je zovete ili čuje buku.

Nakon toga, mačka ulazi u razdoblje kada su joj moždani obrasci na višoj frekvenciji, slično budnosti, ali se ne probude lako. Ovo razdoblje, poznato kao paradoksalni san, smatra se REM fazom za mačke, a njihovi mišići obično gotovo potpuno gube tonus. Nakon još otprilike 10 minuta, mačka se vraća na nižefrekventne ritmičke obrasce tokom spavanja i može naizmjenično ulaziti i izlaziti iz tih faza nekoliko puta tokom dugog spavanja.

Tokom paradoksalne faze spavanja mačke mogu trzati repom, treptati očima i micati brkovima, što je neke vlasnike i naučnike navelo na teoriju da mačke sanjaju tokom ove faze. Ipak nema konkretnih dokaza za to, ali znamo da je paradoksalni san važniji od normalnog sna, stoga je najbolje izbjegavati buđenje mačke dok duboko spava.

Mačićima je posebno potreban san za njihov razvoj. Kako bi vaša mačka udobno spavala, osigurajte joj čist, topao i mekan prostor jer se mačke opuštaju i vjerovatnije je da će ući u okrepljujući san kada im je toplo. Kad mačke lagano spavaju, obično će se probuditi uz bilo koji zvuk, slično kao što bi reagovale na obližnje zvukove u divljini.