Pažljivo ih birajte
50

Šest pasmina manjeg uzrasta koje odlično funkcionišu uz porodice s djecom

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako volite manje pse i imate djecu, pronalaženje odgovarajuće pasmine može biti nezgodno. Mnogi male pasmine obično se ne preporučuju porodicama s malom djecom jer su krhki i nervozni u blizini djece. Međutim, postoje neke pasmine kojima to ne smeta.
Čak i kod pasmina koje su idealne za porodice s djecom, mnogi stručnjaci za kućne ljubimce preporučuju da pričekate dok vaše najmlađe dijete ne napuni pet godina prije nego što kući dovedete psa.

Od pete godine većina djece ima pristojnu kontrolu nagona i sposobnija su razumjeti i slijediti pravila koja se odnose na psa. Radi sigurnosti, odrasla osoba uvijek treba nadzirati sve interakcije između djece i pasa bilo koje pasmine.

Također, kada je riječ o izboru pasmine, uzmite u obzir njihov temperament, strpljenje i sposobnost dresure. Važno je naučiti svoju djecu da poštuju psa i njegov prostor.

Bigl

Bigl je razvijen za lov na zečeve u čoporima. Biglovi su rado radili uz velike skupine pasa, drugih životinja i ljudi.

Pravilno socijaliziran i dresiran bigl iznimno je prijateljski nastrojen i lako se nosi s bukom i haosom porodičnog života. Iako mali, čvrsti su i atletski građeni te vole se igrati s djecom svih uzrasta. Poznato je da vole lajati i zavijati, a neki mogu postati destruktivni ili pokušati pobjeći ako ih previše ostavite same i ako im se ne daje dovoljno fizičkih aktivnosti i mentalne stimulacije.

Kovrdžavi bišon

Razigrani i zabavni kovrdžavi bišon potiče iz Francuske. Zahvaljujući svojoj inteligenciji, živahnosti i šarmu, pahuljasti bijeli psi kasnije su postali popularni cirkuski psi koji su oduševljavali publiku impresivnim trikovima.

Vole se igrati i ne žele ništa više od toga da budu sa svojom voljenom porodicom. Nježni su i privrženi ljudima svih dobi. Iako mali, bišoni nisu nježni ni krhki. Sve dok se djeca uče da s njima postupaju nježno i s poštovanjem, mogu biti divni prijatelji. Također, imajte na umu da njihovo pahuljasto hipoalergensko krzno zahtijeva profesionalno dotjerivanje.

Bostonski terijer

Prijateljski raspoloženi i animirani, bostonski terijeri vole sve ljude, uključujući i djecu. Ova pasmina voli biti odan pratitelj. Iz tog su razloga bostonski terijeri prekrasni porodični psi koji većinu vremena zahtijevaju da budu sa svojim ljudima većinu.

Kompaktna veličina ove pasmine znači da može sretno živjeti u stanu i lako je osigurati dovoljno vježbe svakodnevnim šetnjama. Živahan, nježan i uvijek spreman za igru, bostonski terijer zabavan je društvo djeci. Budući da su energični, vrlo je važno naučiti ih pravilnom ponašanju.

Kern terijer

Kern terijer je pasmina koju mnogi pamte iz filma "Čarobnjak iz Oza". Pasmina je nastala u Škotskoj gorju prije više od 200 godina, gdje su lovili lisice, miševe i drugu životinje.

Nisu svi terijeri dobri s djecom, ali ova pasmina voli djecu i čak će ih posebno tražiti. Unatoč svojoj maloj veličini, čvrsti su i žilavi i uvijek spremni za zabavu i igru. Kao i sa svim psima, djecu treba učiti da budu nježna s njima, ali ova pasmina će obično ignorisati slučajne udarce djece.

Međutim, oni imaju jaku želju za plijenom (to može uključivati ​​djecu koja trče) pa im se možda ne može povjeriti porodična mačka i treba ih pratiti u blizini djece koja su uzbuđena, glasna ili puno trče.

Kraljevski koker španijel

Veseli, mirni kraljevski koker španijel je prijatelj svima, uključujući i djecu. Slatka i privržena, ova pasmina voli maženje i nježnu igru. Ovi sićušni psi ne vole grubo držanje, stoga pokažite djeci kako se ponašati na odgovarajući način.

Kraljevski koker španijel još uvijek je dovoljno malen da sretno živi u malim prostorima i s njim je lako putovati. Iako žustar i aktivan, dovoljno mu je pružiti odgovarajuću vježbu svakodnevnim šetnjama po parku ili komšiluku.

Koker španijel

Koker španijel je mali pas, koji voli biti sa njemu najdražim ljudima. Uzgajane su da budu miroljubive s ljudima, drugim psima pa čak i drugim kućnim ljubimcima poput mačaka.

Dobro socijalizirani koker španijeli izvrsni su prijatelji za djecu, pod uvjetom da su djeca nježna i puna poštovanja. Oni se vole igrati i dohvatit će onoliko loptica koliko djeca mogu baciti, kao i pridružiti se gotovo svakoj igri ili avanturi.