Odvojen od svoje vrste
31

Stručnjaci na hrvatskom otoku uočili delfina koji se čudno ponaša, upozorili plivače da mu ne prilaze

I. S.
Foto: Facebook/Blue World Institute
Foto: Facebook/Blue World Institute
Neprofitna organizacija Blue World Institute upozorava plivače na otoku Krku da su uočili delfina koji se neobično ponaša i koji može biti opasan po zdravlje.

"Na otoku Krku zapažen je obični kratkokljuni dupin (Delphinus delphis) koji pokazuje neobično ponašanje - zadržava se u lukama i dopušta ljudima da mu priđu. Ovu jedinku pratimo već dvije godine i u dobrom je općem stanju. Ne pokazuje vanjske znakove bolesti, normalno roni i ne gladuje", naveli su.

Međutim, dodali su da je ovaj delfin iz nepoznatih razloga odvojen od svoje vrste.

"Moramo biti svjesni da intenzivna interakcija s ljudima neminovno predstavlja rizik, kako za dupina, tako i za čovjeka. Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja, stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati", napisali su.

Napomenuli su da su delfini strogo zaštićene životinje i da je zabranjeno uznemiravati ih, tj. pokušavati hraniti ih, plivati s njima, dodirivati ih ili proganjati.

"Stoga vas pozivamo da: ne pokušavate stupiti u izravan kontakt s dupinima, ne pokušavate dupinima nuditi hranu, promatrate dupine sa sigurne udaljenosti i pratite njihovo ponašanje, ne proganjate dupine (ne približavajte se plovilom ili plivajući)", objavili su.