Predsjednikovi ljubimci
44

Tito je obožavao pudlice, a zbog jedne od njih je zabranio objavu snimka sjednice

I. S.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Poznato je da je Josip Broz Tito imao nekoliko njemačkih ovčara, ali je isto tako obožavao i pudlice. Zbog "incidenta" s jednom od njih zabranio je objavljivanje snimka jedne sjednice.

Kako se pričalo, Tito je navodno jednom prilikom sa Bajkalskog jezera poslao na Brione privatni avion po svog omiljenog pudla Džimija samo da bi ga "razveselio".

Neki ljudi su čak tvrdili da su Titove pudlice bile obučene za otkrivanje eksploziva. Bile su donijete iz Sovjetskog Saveza kako bi predsjednika zaštitile od "unutrašnjih i spoljašnjih neprijatelja".

Međutim, prema zvaničnim podacima, grčka kraljica Frederica je predsjedniku poklonila prvi par pudlica. Drugi par činili su ženka, koju je on kupio u Francuskoj i mužjak Džimi, kojeg je dobio, ni manje ni više nego od UN-a.

Poslije Titove smrti napokon je objavljen snimak na kojem se tokom sjednice "bori" s jednom od pudlica. On je zabranio objavu snimka i tražio da se izbriše.

Međutim, očigledno je ipak arhiviran. Vidi se kako uzalud pokušava održati govor, dok pudlica skače oko njega.

"Idi tamo pa se divi", između ostalog joj je poručio.

Srbijanski mediji su ranije objavili da je profesor veterine Aleksandar Mitrović potvrdio navode da su pudlice čuvale Tita.

"Posebno je zabavan bio čuvarski nastrojen Džimi. Titu se niko nije smio naglo približiti jer bi hrabri mali pas odmah zario zube u nogu nepoznatog došljaka. A takve situacije nisu bile zabavne. Tokom jednog prijema u Kumrovcu ruska delegacija je morala da pretrpi nekoliko ugriza, ali do diplomatskog incidenta ipak nije došlo. Niko se nije ozbiljno mogao naljutiti na čupavog psa koji je bio težak samo pet kilograma, a Titu se ionako niko nije usudio da prigovara", kazao je.