Stručnjaci mole za oprez
50

U akvatoriju Cresa i Lošinja rođeno devet delfina, pogledajte fotografije preslatkih mladunaca

I. S.
Foto: Facebook/Blue World Institute
Foto: Facebook/Blue World Institute
Iz neprofitne organizacije Blue World Institute su objavili vijest da je u cresko-lošinjskom akvatoriju rođeno devet delfina.
"Imamo predivne vijesti! Naši istraživači su u akvatoriju otoka Cresa i Lošinja zabilježili čak devet novorođenih mladunaca dobrog dupina u ovoj sezoni! Neke od njih možete pogledati na fotografijama na kojima se nalaze plivajući uz svoje majke ili su pak u skupini s majkom i drugim dupinima", napisali su.

Dodali su da su svi novorođeni delfini dobili imena po svojim majkama, a oni su: Wilburs24, Ladas24, Durdis24, Jelenas24, Alices24, Caddys24, L_0813s24, Danys24, L_1410s24.

Nadaju se susretu s još prinova do kraja ljeta. S obzirom na to da su novorođeni mladunci najosjetljivija dobna skupina delfina i u ovom periodu dolaze na svijet, ljubazno su zamolili sve nautičare za oprez i poštivanje pravila ponašanja u blizini delfina.

Podsjećamo, Blue World Institute je nedavno upozoravio plivače na otoku Krku da su uočili delfina koji se neobično ponaša i koji može biti opasan po zdravlje. On je iz nepoznatih razloga odvojen od svoje vrste.

"Dupini nam mogu prenijeti brojne ozbiljne i teško izlječive bolesti - zoonoze - kao što su tuberkuloza, leptospiroza itd. Jednako tako, ljudi tokom bliskih interakcija mogu u populaciju dupina prenijeti bolesti koje mogu uzrokovati ugibanje velikog broja životinja, stoga bi plivanje s njima, a posebice dodirivanje, trebalo svakako izbjegavati", između ostalog su napisali.