Moraju biti u formi
18

Važnost fizičke aktivnosti kod mačaka: Kako kućnog ljubimca održati zdravim i sretnim

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako mačke većinu vremena provode spavajući, to ne znači da im ne treba fizička aktivnost. Kao i kod ljudi, takozvani sjedilački način života može dovesti do negativnih učinaka na fizičko i mentalno zdravlje.
Većina mačića ima visok nivo energije i trebaju vježbati barem sat vremena svaki dan. Odrasle mačke općenito trebaju oko 30 minuta vježbe dnevno kako bi ostale zdrave i sretne.

Međutim, ove dvije procjene mogu varirati ovisno o dobi, pasmini, načinu života i individualnoj ličnosti mačke. Neke mačke mogu biti zadovoljne kratkim naletima aktivnosti, dok drugima treba intenzivnije vrijeme za igru ​​ili kompleksnije rutine vježbanja.

One mačke koje žive u dvorištima i prirodi, vježbaju kroz lov i igru. Zbog toga mačke s pristupom vani obično imaju više fizičkih aktivnosti od mačaka koje žive isključivo u zatvorenim prostorima. Međutim, vaša kućna mačka još uvijek može dobiti potrebnu aktivnost.

Redovna aktivnost važan je dio zdravog načina života za mačke, pomaže im u fizičkoj i mentalnoj formi i promiče opću dobrobit. Poticanje vježbanja i igre također može pomoći u sprječavanju problema u ponašanju poput destruktivnog žvakanja i čestog uređivanja.

Pronalaženje najboljih mogućnosti vježbanja za vašu mačku temelji se na tome da znate u čemu vaša mačka uživa. Neke mačke provode vrijeme igrajući se samostalno, dok je za druge vjerovatnije da će se igrati kada vlasnik započne igru. Mačke su obično najaktivnije u sumrak i zoru pa je ovo sjajno vrijeme da započnete igru ​​sa svojim ljubimcem.