U Kini
151

Vjenčali se zlatni retriveri Bree i Bond, vlasnici im pripremili pravo svadbeno slavlje

D. J.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Popularnost kućnih ljubimaca u Kini sve je veća, a potrošnja na kućne ljubimce je u 2023. godini naraslaž na 38.41 milijardi dolara, prema podacima industrije.

Broj stanovnika u toj zemlji i dalje pada, no vjenčanja kućnih ljubimaca sve je više.

Ovih dana zlatni retriveri iz Kine, Bree i Bond, vjenčali su se pred svojim najbližim ljudskim i psećim prijateljima, piše Reuters.

Breeina vlasnica, nakon što je ispratila svoju ljubimicu na obred razmjene zavjeta u kojima je rečeno da će uvijek dijeliti poslastice i igrati se sa svojim suprugom Bondom, kazala je da ne vidi zašto i psi ne bi imali vjenčanja kao i ljudi.

U urbanim dijelovima Kine 2023. godine bilo je 116 miliona mačaka i pasa, a ako se ta brojka ravnomjerno rasporedi na broj stanovnika Kine, svaki osmi Kinez vlasnik je mačke ili psa.

Vlasnici su uglavnom mlađi od četrdeset godina, stoji u istraživanju tvrtke Acuity Knowledge Partners.

Psi su se vjenčali u Šangaju i podijelili svadbenu tortu. Angažirani su profesionalni fotografi, dizajnirane su vjenčane knjižice po narudžbi, a torta je na vrhu imala likove koji sliče na Bree i Bonda.

Gospođa Yang Tao čija je pekara za kućne ljubimce u Šangaju pripremila tortu rekla je da je u početku bila iznenađena što kupci žele za svoje pse svadbenu tortu.

Misli da će psećih vjenčanja biti sve više, rekavši da je, otkako je pokrenula pekaru 2022. godine, pekla slastice za slične ceremonije. Već ima narudžbe za nekoliko mjeseci unaprijed. Vlasnici bračnog para retrivera nadaju se da će uskoro dobiti štence.