Imaju važnu ulogu
112

Zašto mačkama nikada ne biste trebali skraćivati brkove

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako ste nekada pomislili da su brkovi vaše mačke predugi i da ih treba skratiti, nemojte to raditi.
Kako prenosi East Bay Times, nikada ne biste trebali podrezivati ili uređivati mačije brkove. Brkovi su neophodni za mačke. Oni pomažu pronaći put u mraku, procijeniti prostor između predmeta i čak pomoći da osjete približavanje predatora.

Možda izgledaju kao krute dlake, ali su za mačke mnogo više od samog izgleda. Svaki brk povezan je s mišićnim i živčanim sistemom, izuzetno je osjetljiv i namješten tako da šalje poruke mozgu. Brkovi s obje strane nosa nisu jedini koje mačka ima. Mačke također imaju brkove iznad očiju, na liniji brade i čeljusti te na stražnjoj strani prednjih nogu.

Kada mačka istražuje, koristi svoje brkove tako što lagano dodiruje predmete. Ti osjetilni pipci govore mački neke važne informacije, poput veličine predmeta s kojima se susreće i prostora između tog i drugog predmeta.

Čak i kada mačka mirno sjedi, njeni brkovi rade. Ako se ikada zapitate zašto je teško prišuljati se vašoj mački, možete "okriviti" njene brkove, koji djeluju kao sistem ranog upozorenja. Mala promjena u strujanju zraka može signalizirati približavanje živog bića ili nekog predmeta. Brkovi također otkrivaju kretanje plijena kada mačka jtrči, što je jedna od stvari zbog kojih su mačke tako nevjerovatni lovci.

Mačke također imaju osjetilni organ na kraju svojih brkova koji se naziva proprioceptor, a koji također šalje poruke mozgu. Proprioceptori daju mački informacije o položaju njenog tijela i udova, a to joj uz vid, pomaže u gracioznim skokovima od jednog do drugog mjesta. Ako mački skratite brkove, ona će postati dezorijentisana i teško se kretati.