Obratite pažnju
18

Želučane tegobe nisu uvijek glavni razlog: Zašto neki psi jedu travu

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ukoliko ste vlasnik psa, vjerovatno ste bili u prilici da vidite kako vaš ljubimac gricka travu. Obično se vjeruje da psi to rade kada imaju želučane tegobe, ali to jedenje trave uobičajena pojava i uglavnom nema potrebe za pretjeranom brigom.
Naime, neki psi mogu jesti travu jer im je dosadno ili zašto što im se sviđa njen okus. No, moguće je da im nedostaje i vlakana u ishrani pa ne bi bilo loše da obratite pažnju i na njihovu ishranu te ponašanje.

Trava ima dobar okus

Psi su po prirodi znatiželjna bića i nije neuobičajeno da eksperimentišu različitim okusima i teksturama. Nekim psima okus trave može biti privlačan i mogli bi je jesti kao oblik istraživanja ili jednostavno zato što im je ukusna. U nekim slučajevima, psi čak mogu razviti naviku redovitog jedenja trave, čak i ako nemaju temeljnih zdravstvenih problema.

Dosada

Psima može biti dosadno i zbog toga mogu jesti travu. To se posebno odnosi na pse koji provode duže vrijeme u dvorištu uz malo stimulacije ili interakcije. Iako povremeno jedenje trave zbog dosade obično nije ozbiljan problem, pretjerana konzumacija trave može dovesti do gastrointestinalnih tegoba ili drugih zdravstvenih problema.

Ima želučane tegobe

Psi obično jedu travu kada imaju želučane tegobe. Ako vaš pas jede travu, a također ima proljev ili povraća, vjerovatno je riječ o problemima sa želucem. Postoje dva razloga zašto psi instinktivno jedu travu kada imaju želučane tegobe. Prvi je da trava sadrži vlakna koja mogu pomoći u ublažavanju želučanih problema. Pored toga, pokazalo se da trava pomaže u smirivanju želuca tako što snižava pH vrijednost želuca i pomaže u ublažavanju bolova i simptoma.

Treba mu više vlakana

Budući da trava sadrži puno vlakana, mnogi će psi jesti travu jednostavno zato što im je potrebno više vlakana u ishrani. Psi s lošom ishranom mogu imati proljev ili zatvor. Ako sumnjate da vaš pas jede travu jer ne dobija dovoljno vlakana, možda bi bilo dobro da pogledate njegovu ishranu i dodate mu voće i povrće koje je sigurno za pse. To mogu biti: borovnice, mrkva, jabuka, lubenica, krastavci, brokule, grašak i celer.

Nedostatak u ishrani

Neki psi će također jesti travu jer im nedostaju određene hranjive tvari u ishrani. To znači da pas ne dobija dovoljno vitamina i minerala kroz ishranu. To se može dogoditi kada psi imaju određeno zdravstveno stanje ili ne jedu kvalitetnu pseću hranu. Ako ste zabrinuti da bi vaš pas mogao imati nedostatak hranjivih tvari, bilo bi dobro da se posavjetujete s veterinarom.