Obratite pažnju
71

Znakovi koji ukazuju da je vaša ptica depresivna

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dugotrajna depresija kod ptica može dovesti do samodestruktivnog ponašanja i niza drugih problema. Ako sumnjate da je vaš kućni ljubimac depresivan, pogledajte moguće simptome.
Znakovi koji upućuju na depresiju mogu signalizirati da trebate promijeniti nešto u okolini ili u interakciji s vašom pticom.

Gubitak apetita

Iako to može biti simptom nekoliko različitih vrsta problema kod ptica, jedan veliki pokazatelj depresije je gubitak apetita. Budući da ptice imaju brz metabolizam, važno je naučiti vrlo brzo prepoznati ako vaša ptica prestane jesti. Gubitak težine može doći brzo i biti vrlo štetan za pticu, pa ako primijetite da se unos hrane vašeg ljubimca promijenio dva uzastopna dana, trebali biste zakazati termin kod veterinara.

Agresija

Jedan od najvećih i najlakše prepoznatljivih znakova da je ptica depresivna je nagla promjena ponašanja. Često se manifestira kao agresija. Iako agresija može biti sezonska i povezana s hormonalnim problemima, stalno neuobičajeno ponašanje može biti znak da je vaša ptica hronično nesretna.

Da biste bili sigurni, sve iznenadne promjene u ponašanju neka pregleda veterinar kako bi se isključili zdravstveni problemi. Ako je vaša ptica fizički zdrava, trebali biste početi procjenjivati ​​šta se moglo dogoditi da se izazove takvo ponašanje.

Čupanje perja

Kada ptica počne čupati perje, to može brzo napredovati u hroničan i razoran problem. Ako počnete primjećivati ​​ćelava područja na svojoj ptici, neka vaš veterinar provjeri stvari kako biste mogli isključiti bolest.

Nakon što ste sigurni da nije riječ o medicinskom problemu, možete pokušati otkriti zašto vaša ptica čupa perje. Mnoge ptice počnu čupati iz dosade ili kada nemaju dovoljno društvene interakcije, tako da je planiranje više vremena sa svojom pticom svaki dan ono što vašem ljubimcu najviše treba.

Promjena u vokalizaciji

Poznajete svoju pticu bolje od ikoga i trebali biste biti prilično upoznati s učestalošću i vrstama vokalizacija koje vaš pernati prijatelj daje tokom dana. Ako počnete primjećivati ​​promjenu u glasnoći ili vrsti vokalizacije vaše ptice, to bi mogao biti znak da vaš ljubimac pati od depresije.

Mnoge ptice pribjegavaju vrištanju iz dosade ili frustracije pa ako je vaša ptica glasnija nego inače, to može biti znak da bi vaš ljubimac želio provoditi više vremena u interakciji s vama.

Horizontalne linije na perju

Još jedan pokazatelj da bi vaša ptica mogla biti pod stresom ili depresijom je prisutnost takozvanih "linija stresa" na perju. Iako to nije zdravstveni problem, ove linije mogu vas uputiti na probleme s ukupnom srećom i kvalitetom života vaše ptice. Ako primijetite horizontalne linije na svom ljubimcu, dobro promotrite ishranu svoje ptice, okruženje, raspoloženje i interakciju koju ima s vama.