Udarali je i palili kosu
255

Britanka koju su maltretirali zbog boje kose u trci za prvu riđokosu Miss svijeta

I. B.
Jessica Gagen želi ohrabriti sve koji prolaze kroz isto (Foto: Instagram)
Jessica Gagen želi ohrabriti sve koji prolaze kroz isto (Foto: Instagram)
Ljepota je u različitostima, samo što to većina kasno shvati. Britanka kojoj su nasilnici u školi zagorčavali život jer je riđokosa, postala je finalistkinja takmičenja ljepote, a sada se nada da će postati i prva riđokosa koja će predstavljati Englesku na izboru za Miss svijeta.

Za Jessicu Gagen iz Skelmersdalea u Lancashireu period školskih dana bio je noćna mora. Drugovi iz razreda svakodnevno su je ismijavali, gađali je stvarima, pljuvali pa čak i udarali zbog boje njene kose.

U nekoliko navrata kosu su joj čak pokušavali i zapaliti te je Jessica većinu vremena provodila u toaletu.

"Ručala sam u školskim toaletima jer uglavnom kada bih pokušala da sjednem sa nekom od djevojaka, one bi ustajala i ostavljale me samu", prisjetila se Jessica.

Ipak, odlučila je pokazati kako njena kosa treba i može biti izvor nečeg lijepog. Nakon što se prijavila u manekensku agenciju, njeno samopouzdanje je raslo, a dogurala je i do takmičenja za Miss Engleske gdje se prošle godine našla odmah ispod pobjednice.

"Nekada sam se jako ljutila zbog svega, ali sada sam odlučna pokazati djeci koja se suočavaju s istim da to neće trajati zauvijek", rekla je ona.

Jessica sada nastoji da postane prva riđokosa djevojka koja će predstavljati Englesku na ovogodišnjem izboru za Miss svijeta, a za početak prijavila se na izbor za Miss Liverpoola.

"Nisam spominjala maltretiranje tokom prošlogodišnjeg takmičenja jer vjerujem da negativne stvari treba ostaviti u prošlosti, ali obzirom da nikada nije postojala riđokosa Miss Engleske, stvari su se promijenile. Osjećam da je važno educirati ljude o tome s čim se riđokose osobe suočavaju i ohrabriti djecu koja prolaze kroz isto", priznala je Jessica.

Jessica se počela baviti manekenstvom kada je imala 18 godina, a tada je potpisala ugovore sa više agencija. Danas je studentica aero-svemirskog inženjerstva na Univerzitetu u Liverpoolu.

Također, pomogla je u prikupljanju preko 6.000 funti za lokalne dobrotvorne organizacije, a 2021. godine prikupila je sredstva i za organizaciju Beauty with a Purpose.

Finale za Miss Liverpoola, gdje je ona finalistkinja, održati će se 25. augusta.